JebatDerhaka

3 lukisan yang disumpah dan mempunyai kisah seram disebaliknya, penyimpan pernah diganggu dan seakan ditenung gambar

3 lukisan yang disumpah dan mempunyai kisah seram disebaliknya, penyimpan pernah diganggu dan seakan ditenung gambar.

Pernahkah anda berada di suatu tempat atau jalan sendirian dan tiba-tiba merasa meremang? Ada yang mengatakan, jika kita merasakan seperti itu, bermakna ada “sesuatu” yang berada berdekatan dengan kita.

Keadaan serupa juga berlaku apabila kita melihat sesuatu gambar atau lukisan. Oleh itu, dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa lukisan yang dikatakan mempunyai aura seram, berserta kisah-kisah menyeramkan di sebaliknya. Namun, saya ingin memberi amaran awal kepada anda semua, jangan terlalu lama menatap lukisan-lukisan di bawah ini!

The Hands Resist Him: Lukisan yang Dikatakan Bergerak Apabila Pandangan Diarahkan ke Tempat Lain

3 lukisan yang disumpah dan mempunyai kisah seram disebaliknya, penyimpan pernah diganggu dan seakan ditenung gambar

Pandangan pertama ke lukisan karya William Stoneham pada tahun 1972, yang diberi nama “The Hands Resist Him”, pasti akan menimbulkan perasaan aneh. Lukisan ini menampilkan seorang kanak-kanak lelaki berdiri di belakang patung yang kelihatan hidup dengan wajah suram. Di belakangnya, terdapat cermin gelap yang memaparkan tangan seorang kanak-kanak cuba meraihnya.

Selain kesan seram pada lukisan itu sendiri, tuntutan gangguan oleh pemilik-pemilik sebelumnya menjadikan lukisan ini lebih menakutkan. Dikatakan beberapa tokoh seni terkenal yang memiliki lukisan ini meninggal tidak lama selepas pembelian, termasuk pengkritik seni Henry Seldis dan pelakon John Marley. Pemilik terkini, yang mahu menjual lukisan ini, mengakui kejadian aneh seperti kanak-kanak dan patung dalam lukisan bergaduh tengah malam.

Stoneham kemudiannya memberitahu bahawa inspirasinya untuk lukisan itu adalah dirinya sendiri sebagai seorang kanak-kanak, dan tangan kanak-kanak di belakangnya melambangkan kehidupan lain, sementara patung itu menggambarkan panduannya di antara dua dunia.

The Anguished Man: Lukisan Seram Tanpa Nama Pelukis

3 lukisan yang disumpah dan mempunyai kisah seram disebaliknya, penyimpan pernah diganggu dan seakan ditenung gambar

Lukisan ini sering dianggap sebagai lukisan paling seram di dunia, dengan kisah di sebalik “The Anguished Man” seolah-olah diambil dari filem seram. Pemilik terkini, Sean Robinson, menerima lukisan ini melalui e-mel tanpa nama dengan penjelasan yang menakutkan.

Menurut Robinson, lukisan ini diwariskan daripada neneknya, dan pelukisnya tidak diketahui tetapi dikatakan mencampurkan darah sendiri ke dalam lukisan tersebut sebelum kemudiannya mengambil nyawanya. Robinson menegaskan bahawa dia tidak berniat untuk menjual lukisan ini kerana aktiviti paranormal yang teruk di sekelilingnya, termasuk bunyi tangisan dan mengerang di rumahnya.

Love Letters: Lukisan Berhantu di Hotel Driskill

3 lukisan yang disumpah dan mempunyai kisah seram disebaliknya, penyimpan pernah diganggu dan seakan ditenung gambar

Hotel Driskill di Austin, Texas, mempunyai sejarah panjang yang penuh dengan cerita-cerita menarik, termasuk kisah mengenai satu lukisan. Lukisan tersebut, yang merupakan replika moden “Love Letters” oleh Trevor Garland yang dicipta oleh Richard King, menggambarkan seorang kanak-kanak perempuan memegang sejambak bunga dan surat cinta.

Ceritanya bermula pada tahun 1887 apabila anak perempuan Senator Amerika Syarikat Temple Lea Houstan, Samantha, meninggal dunia secara tragik di Hotel Driskill. Lukisan ini dikatakan sering menjadi tempat penampakan roh Samantha, dan tamu-tamu hotel mendakwa ekspresi wajah kanak-kanak dalam lukisan ini berubah serta mata kanak-kanak tersebut seolah-olah mengikuti pergerakan mereka apabila diperhatikan.

BACA:
“Aku pelik lepas dia bersalin anak pertama, macam kahwin dengan orang gila, ada satu bilik dalam rumah aku penuh dengan lukisan yang berunsur ‘dark’”
Sangat rendah diri dan tak menunjuk dalam melakukan amal jariah, kariah surau terkejut jumpa RM50 dalam balutan RM1
Lelaki menyamar jadi patung sebelum pecah masuk curi barang kemas dan tukar baju dalam kedai yang berlainan