309 orang penduduk kampung jatuh sakit lepas seminggu makan kenduri, doktor buka cerita sebenar yang berlaku

Rebung biasanya disajikan sebagai salah satu hidangan semasa majlis kenduri di kawasan-kawasan kampung. Selain dimasak lemak, rebung yang dijadikan acar dan gulai turut menjadi pilihan lazat apabila disantap bersama nasi panas, menjadikannya antara menu kegemaran di negara ini.

Namun, perlu berhati-hati kerana rebung juga boleh menyebabkan alahan kepada pemakannya jika tidak dimasak dengan baik. Pakar perubatan kesihatan awam terkini, Dr. Aishah Abas, telah berkongsi mengenai kes keracunan rebung yang pernah berlaku di negara jiran.

Beliau menceritakan kisah benar di mana 309 penduduk kampung jatuh sakit, 34 orang dimasukkan ke hospital, dan 42 orang mengalami lumpuh sehingga memerlukan bantuan pernafasan akibat memakan rebung semasa kenduri di Daerah Bang Lluang, Thailand pada tahun 2006. Ini berlaku kerana rebung tersebut tidak dimasak dengan betul dan diletakkan di dalam tin.

Menurut Dr. Aishah, tetamu kenduri itu tidak menunjukkan sebarang simptom pada hari kenduri, tetapi mula mengalami sakit seminggu selepas itu. Bagi mengelakkan kesan negatif, beliau menekankan perlunya memastikan rebung dimasak secukupnya, setidak-tidaknya selama 30 minit atas api.

Ketika jumlah pesakit dengan simptom serupa meningkat, pihak kesihatan negara terpaksa menjalankan siasatan sebelum menyimpulkan bahawa rebung adalah punca masalah tersebut.

309 orang penduduk kampung jatuh sakit lepas seminggu makan kenduri, doktor buka cerita sebenar yang berlaku

Dr. Aishah memberi amaran kepada penggemar rebung agar berhati-hati dan mengelakkan kejadian serupa. Beliau menyatakan bahawa racun clostridium botulinum adalah penyebab keracunan dalam kes tersebut. Kesemua pesakit akhirnya pulih selepas menerima rawatan anti-toksin daripada pakar perubatan.

Beliau juga menyarankan agar mengelakkan mengambil rebung dalam tin jika terdapat perubahan bau, warna, rasa, atau jika tin sudah kembung. Walaupun spora C. botulinum tahan haba, toksin yang dihasilkan boleh dimusnahkan dengan memanaskan makanan pada suhu tertentu selama tempoh masa yang mencukupi.

Dr. Aishah mengingatkan penggemar rebung untuk berwaspada dan mengambil langkah-langkah berjaga-jaga demi keselamatan makanan. Video perkongsian beliau di TikTok telah mendapat perhatian ramai dengan hampir 40,000 tontonan dan menerima banyak komen dari netizen Malaysia yang turut berkongsi pandangan dan pengalaman mereka.

@draishah_abas ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya
BACA:
“Kejadian yang tak boleh aku lupakan lepas aku hack telefon bini aku, apa yang aku nampak buat aku mengucap panjang”
Bayi perempuan dibuang keluarga hanya kerana cacat dibahagian mulut, ibu bapa terima nota selepas 20 tahun
Pelik dengan kelakuan ‘suami’ lepas 10 bulan kahwin, isteri dan keluarga terkejut dapat tahu hal sebenar