4.43 juta pelancong Malaysia berkunjung ke Thailand masa cuti umum, sumbang 2 bilion bath pada ekonomi Hatyai

Kunjungan rakyat Malaysia ke destinasi popular Hatyai melonjak dua kali ganda kepada 20,000 orang setiap hari semasa Krismas dan musim cuti hujung tahun. Keadaan ini melaporkan memberi sumbangan sebanyak 2 bilion baht kepada ekonomi tempatan dalam tempoh dua minggu menjelang tahun baru.

Presiden Persatuan Hotel-Hotel Songkhla, Hatyai (Hatyai Songkhla Hotels Association), Sitthipong Sitthiprapha, menyatakan daya tarikan Hatyai yang tidak dapat dipandang rendah terletak pada gabungan pilihan makanan yang enak dan beraneka, akses yang mudah, dan pilihan penginapan pada harga berpatutan yang menarik minat ramai rakyat Malaysia.

Beliau menyatakan bahawa Hatyai telah kukuhkan kedudukannya sebagai destinasi pilihan bagi penggemar pelancongan yang mencari percutian yang menarik dan mesra bajet.

Peningkatan jumlah pelawat

Pada hari biasa sepanjang tahun, beliau menyatakan bahawa Hatyai biasanya menerima kira-kira 5,000 pelawat Malaysia setiap hari, meningkat dua kali ganda kepada hampir 10,000 pada hujung minggu.

4.43 juta pelancong Malaysia berkunjung ke Thailand masa cuti umum, sumbang 2 bilion bath pada ekonomi Hatyai

“Hatyai mengalami peningkatan yang menggembirakan dalam bilangan pengunjung dari Malaysia sepanjang musim cuti hujung tahun.

“Pada hujung minggu musim puncak (Krismas dan Tahun Baru), Hatyai menerima purata 20,000 rakyat Malaysia setiap hari, manakala pada hari biasa terdapat kira-kira 10,000 pelawat.

“Semasa sambutan Krismas dan Tahun Baru, perbelanjaan purata pelancong Malaysia bagi setiap perjalanan mencecah 10,000 baht bagi setiap orang.

“Oleh itu, pelancong Malaysia dianggarkan menyumbang kira-kira 2 bilion baht kepada ekonomi Hat Yai semasa sambutan Krismas dan Tahun Baru ini,” katanya.

Lonjakan permintaan hotel

Sitthipong turut menyatakan bahawa hotel di Hatyai mengalami lonjakan permintaan yang belum pernah berlaku sebelum ini, dengan penginapan di pusat bandar, kawasan popular untuk pelancong Malaysia, mencapai kapasiti penuh semasa puncak musim percutian.

Beliau menyatakan bahawa kini Hatyai mempunyai kira-kira 20,000 bilik hotel, termasuk 8,000 hingga 12,000 yang terletak di pusat bandar.

Kementerian Pelancongan dan Sukan Thailand menyatakan bahawa negara itu menyambut 27.25 juta pelancong sehingga tarikh tersebut, dengan pelancong Malaysia mendahului senarai dengan 4.43 juta, diikuti oleh China (3.41 juta), Korea Selatan (1.6 juta), India (1.58 juta), dan Rusia (1.42 juta) pada 24 Disember lepas.

BACA:
Gara-gara anak salah masukkan kata laluan, bapa terpaksa tunggu 47 tahun untuk buka Ipad miliknya
Tiada sensiviti anjur konsert ketika saudara islam ditindas, ramai terkedu dengar jawapan M. Nasir
Calon presiden kena tampar dengan individu tak kenali semasa berarak untuk berkempen