AJK Masjid alami demam-demam dan seram sejuk lepas maghrib, pengamal perubatan ‘rawat’ van jenazah

AJK Masjid alami demam-demam dan seram sejuk lepas maghrib, pengamal perubatan ‘rawat’ van jenazah.

Sesiapa sahaja yang hidup pasti akan merasai mati.

Bagi individu yang menganuti agama Islam, menjaga jenazah dalam komuniti masing-masing adalah suatu tanggungjawab bersama (fardu kifayah).

Namun, apabila nyawa terpisah dari tubuh si mati, terdapat kepercayaan dalam masyarakat yang menyatakan bahawa unsur-unsur mistik seperti badi mayat mungkin berlaku, menyebabkan individu tersebut kehilangan semangat, menjadi lesu, dan merasa murung.

Melalui perkongsian video di TikTok, seorang pengamal perubatan Islam cuba ‘merawat’ sebuah van jenazah yang dikatakan terkena badi mayat.

Menurutnya, pengendali van jenazah tersebut sering mengalami gangguan makhluk halus yang membuatkan dia sakit.

AJK Masjid alami demam-demam dan seram sejuk lepas maghrib, pengamal perubatan 'rawat' van jenazah

“Seorang ahli jawatankuasa masjid telah menerima van jenazah dan dia menjalankan tugas seperti biasa. Dia memandu van tersebut dan mengangkat jenazah ke tanah perkuburan.

“Tetapi pada malam harinya, badan AJK masjid ini rasa tidak selesa. Sejak itu, badannya selalu terasa sejuk dan dia mengalami demam berminggu-minggu,” ujar perawat Islam tersebut melalui akaun TikTok Sham Ar-syifa Batu Pahat.

Dalam video tersebut, pengamal perubatan Islam tersebut membacakan ayat suci dan melakukan beberapa pergerakan tangan berhampiran van jenazah dengan harapan untuk menghapuskan badi mayat yang melekat.

Jika kita renung kembali, terdapat alasan mengapa rumah kampung Melayu dahulu kebanyakannya memiliki tandas di luar.

Mengenai pertanyaan tentang badi mayat, beberapa netizen yang arif memberikan penjelasan.

“Badi mayat mudah berlaku apabila kita pulang daripada menguruskan jenazah tanpa membersihkan diri dahulu. Sebaiknya, sebelum masuk rumah, bacalah Surah Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-Nas untuk menghalang gangguan makhluk halus.

“Selepas itu, mandilah. Jika kita fikirkan, ada alasan mengapa rumah kampung Melayu dahulu kebanyakannya memiliki tandas di luar, untuk memudahkan kita membersihkan diri segera sebelum masuk rumah.

“Satu lagi yang sering diabaikan, jika ingin melihat jenazah, lihatlah dari bahagian kaki terlebih dahulu sebelum melihat wajah. Jangan terus melihat muka jenazah, kerana badi mudah melekat,” komen seorang netizen.

Ada juga yang memberikan petua untuk mengetahui jika seseorang sudah terkena badi mayat.

“Jika badan terasa tidak enak atau seperti hendak demam selepas pulang daripada menguruskan jenazah, segeralah berubat, agar keadaan tidak bertambah teruk.

“Berdasarkan pengalaman saya sendiri, mungkin saya ada deria keenam, saya dapat mencium bau seorang kawan yang baru pulang dari tanah perkuburan, bau tanah dan bau orang mati.

“Kawan saya tidak percaya, tetapi setelah melihat seorang ustaz, ternyata benar ada pocong yang menghampiri dia,” kata seorang netizen.

@rawatanarsyifalmustakim #rawatanarsyifa #rawatanarsyifabatupahat #makhlukhalus #anxiety #saka #ikhtiarmencarikesembuhan #fyp #fypシ ♬ Sumpah Bunian – Qairi Ibrahim
BACA:
Cara pelik dan tak masuk dek akal, wanita dikecam guna Paracetamol untuk lembutkan daging
Akibat fenomena ‘Polar Night’ di Alaska, bandar di sana bergelap sehingga Janurai 2024
“Kreativiti another level” – Mydin asingkan produk buatan Malaysia berdasarkan negeri