Akibat pesawat lewat 13 jam, penumpang nekad tampar juruterbang sampai tersungkur

Seorang penumpang syarikat penerbangan India, IndiGo Airlines, telah ditahan kerana menampar seorang juruterbang selepas penerbangan pesawat ditunda akibat cuaca buruk, menurut laporan media India.

Hindustan Times melaporkan bahawa insiden ini berlaku pada 14 Januari 2024 (semalam) di Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi di New Delhi.

Pesawat yang dijadualkan terbang dari Delhi ke Goa mengalami kelewatan selama 13 jam kerana kabus tebal dan suhu sejuk yang meliputi kawasan besar di bahagian utara India.

Akibat pesawat lewat 13 jam, penumpang nekad tampar juruterbang sampai tersungkur

Lebih daripada 100 penerbangan ditangguhkan di Delhi pada 14 Januari, tetapi operasi penerbangan telah dijalankan semula pada pagi 15 Januari.

Sebuah video yang dimuat naik oleh pengguna Instagram, @EvgeniaBelskaia, pada 14 Januari menunjukkan seorang juruterbang membuat pengumuman ketika seorang penumpang berhoodie kuning menerpa ke arahnya.

Penumpang tersebut mengayunkan tangannya secara agresif dan menampar juruterbang, menyebabkan beliau tercampak ke belakang.

Dua pramugari cepat bertindak untuk menghalang penumpang itu daripada menyerang juruterbang lagi, sambil seorang daripadanya berkata: “Encik, anda tidak boleh melakukan ini!”

Seorang penumpang berhoodie biru kelihatan menghentikan penyerang tersebut, menenangkannya, dan berjalan bersamanya meninggalkan tempat kejadian.

The Indian Express melaporkan bahawa penumpang itu telah ditahan selepas IndiGo Airlines membuat aduan terhadapnya.

Polis menyatakan bahawa siasatan sedang dijalankan dan lelaki itu mungkin akan dihukum kerana menyebabkan kecederaan dengan sengaja.

IndiGo Airlines juga telah menubuhkan jawatankuasa dalaman untuk menangani insiden tersebut dan mungkin akan mempertimbangkan untuk menambahkan nama penumpang ini dalam “senarai larangan terbang” mereka.

Seorang pengguna Instagram memberi komen, “Cuaca di Delhi sangat buruk dengan tahap penglihatan sifar. Bagaimana juruterbang boleh terbang dan membahayakan nyawa semua orang? Ia bukan dalam kawalan mereka.”

Seorang lagi menulis, “Orang ramai hanya mahu sampai ke destinasi mereka, mati atau hidup. Mereka tidak kisah.”

Mengikut laman web penerbangan Flightradar24, sekurang-kurangnya 168 penerbangan dari Delhi ditangguhkan dan 56 penerbangan dibatalkan pada pagi 15 Januari.

Selain perkhidmatan penerbangan, sekurang-kurangnya 18 perkhidmatan kereta api ke Delhi dari pelbagai bahagian di India juga ditangguhkan kerana kabus tebal.

BACA:
Ini sebab utama kenapa bas sekolah warna kuning keorenan, bukan sekadar pilihan semata-mata
Pemilik perniagaan berumur 54 tahun menang jackpot RM16,318,043, cuba nasib lepas mimpi nombor
Imaginasi manusia yang mengubah segalanya, hantu pocong sebenarnya boleh berjalan