Arab Saudi umum jumpa emas di lombong sepanjang 100km, bakal menjadi negara yang terkaya

Arab Saudi umum jumpa emas di lombong sepanjang 100km, bakal menjadi negara yang terkaya.

Bercakap mengenai emas, ramai yang tahu bahawa emas mempunyai nilai yang tinggi dan harganya semakin meningkat. Banyak yang memilih menyimpan emas sebagai aset untuk digunakan pada masa depan.

Baru-baru ini, Arab Saudi, sebuah negara yang terkenal dengan kekayaannya, telah mengumumkan penemuan emas di kawasan sepanjang 100 kilometer ke selatan lombong Mansourah Massarah, yang terletak di kawasan pentadbiran Al Khurmah di wilayah Makkah.

Menurut syarikat perlombongan yang dikenali sebagai Maaden, mereka telah menemui banyak kawasan yang kaya dengan emas dan menunjukkan potensi untuk mengembangkan perlombongan logam berharga tersebut di kawasan tersebut.

Arab Saudi umum jumpa emas di lombong sepanjang 100km, bakal menjadi negara yang terkaya

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Maaden, Robert Wilt, menyatakan bahawa penemuan ini berpotensi menjadi pusat penemuan emas dunia dan merupakan sebahagian daripada strategi pertumbuhan syarikat mereka.

“Penemuan ini merupakan bukti terhadap potensi sumber mineral yang belum diterokai di Arab Saudi dan akan menjadikan perlombongan sebagai pilar ketiga dalam ekonomi Saudi,” katanya.

BACA:
Longgar undang – undang konservatif, UAE buka kilang bir pertama di Abu Dhabi
Muhammad telah dinobatkan sebagai nama bayi lelaki paling popular di United Kingdom
Xiaomi bakal dedah kereta elektrik pertama miliknya, boleh buat sambungan terus dengan telefon pintar