Asap berkepul-kepul dan sampah sarap bersepah, netizen bengang tengok warga asing jual jagung di KLCC

KLCC adalah salah satu destinasi yang sering dikunjungi oleh penduduk tempatan dan pelancong setiap tahun. Walau bagaimanapun, keindahan kawasan sekitar KLCC kini terjejas oleh tindakan warga asing yang secara terbuka membuka perniagaan di laluan penjalan kaki tanpa rasa tanggungjawab.

Sebuah video yang tersebar di platform X memperlihatkan bagaimana warga asing menjual jagung bakar secara haram di laluan penjalan kaki, dengan asap yang dibiarkan terbuka. Keadaan ini bukan sahaja mencemarkan kawasan tersebut tetapi juga memberi impak negatif terhadap kebersihan dan keselesaan penduduk tempatan serta pelancong.

Lebih merisaukan, sampah sarap yang dihasilkan oleh perniagaan tersebut dibiarkan terbiar tanpa sebarang tindakan pembersihan, menyebabkan kawasan tersebut tercemar dan tidak menyenangkan untuk dilihat oleh sesiapa sahaja.

Asap berkepul-kepul dan sampah sarap bersepah, netizen bengang tengok warga asing jual jagung di KLCC

Akibat daripada kejadian ini, ramai netizen menyeru pihak berkuasa untuk mengambil tindakan tegas terhadap kegiatan perniagaan warga asing yang berleluasa di sekitar KLCC. Tindakan ini dianggap perlu bagi menjaga reputasi KLCC sebagai destinasi pelancongan yang terkenal di seluruh dunia.

Beberapa netizen juga menggesa agar tindakan serupa diambil di kawasan-kawasan lain di sekitar Kuala Lumpur yang dianggap sebagai hotspot, demi menjaga keindahan landskap bandar serta kebimbangan terhadap keselamatan penduduk tempatan dan pelancong.

BACA:
“Isteri aku cukup lemah lembut, pandai masak dan sebagainya, tak sangka apa yang aku tahu lepas dia hamil 2 bulan”
Ketinggian bah paras leher, wanita kental dan tetap tenang hadapi dugaan walaupun rumah dan harta benda rosak
“Pandai bagi telefon pandailah jaga” – Guru luah rasa kecewa kes kelucahan semakin parah dikalangan murid sekolah rendah