Banduan akhir terlepas hukuman mati, penggal kepala tujuan ritual nombor ekor

Mahkamah Persekutuan hari ini membatalkan hukuman mati terhadap banduan terakhir, Francis Anthonysamy, kerana terlibat dalam pembunuhan seorang lelaki warganegara Bangladesh 30 tahun yang lalu. Pembunuhan itu dilakukan dengan memenggal kepala mangsa dalam ritual pemujaan untuk mendapatkan nombor ekor.

Panel tiga hakim yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat, menggantikannya dengan hukuman penjara selama 35 tahun, mulai dari tarikh penangkapan pada 26 Ogos 1994. Meskipun Francis telah dipenjara selama 30 tahun, panel hakim memutuskan untuk menggantikan hukuman mati yang sebelumnya dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 21 Mac 2005.

Rentastic Register Page

Francis ditemui bersalah atas pembunuhan Ali Ahammed Mohammed Ullah pada 19 Ogos 1994 di ladang kelapa sawit Kim Swee Leong, Temerlong, Pahang. Mayat tanpa kepala mangsa ditemui oleh seseorang pada 23 Ogos 1994.

Dalam persidangan semasa, keterangan mahkamah mendapati bahawa Francis, 52 tahun, diarah oleh seorang bomoh untuk membawa kepala manusia agar dapat memenangi loteri empat digit. Mahkamah Tinggi Temerloh menjatuhkan hukuman mati pada 21 Oktober 1996, dan Mahkamah Rayuan mengesahkan keputusan itu pada 18 September 2002.

Pada hari semakan hari ini, peguam Abdul Rashid Ismail, yang mewakili pemohon, berhujah bahawa hukuman mati tidak sepatutnya dikenakan, mengingat kes itu adalah jarang berlaku. Walau bagaimanapun, pihak pendakwaan, yang diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya How May Ling dan Ng Siew Wee, menghujahkan bahawa pembunuhan itu dilakukan dengan kejam dan ganas.

Pendakwaan menjelaskan bahawa mangsa, seorang rakan sekerja di ladang kelapa sawit, tidak menyangka niat jahat Francis ketika diberi minuman beralkohol sebelum kejadian tragis itu. Ini menjadi antara 17 permohonan untuk mengetepikan hukuman mati dan penjara seumur hidup dalam pelbagai kesalahan, termasuk pengedaran dadah dan pemilikan senjata api semasa rompakan bank.

Antara tahanan lain yang turut memohon termasuk Moh Chuan Pin, Mohamad Deraman, Ong Lock Soon, Johan Yeob Idris, M. Poobalan, K. Nanda Kumar, S. Satiaselan, Wan Bakri Wan Ahmad, Ranjit Singh, Nor Jumalis Abdullah, Ku Izham Ku Adnan, dan A. Gunabalan, serta empat warga Indonesia iaitu Fernandez, Mohd. Nor Fauzi, Burhanuddin Bardan, dan Suhirman Maksom. Mereka yang terlibat dikenakan hukuman penjara antara 30 hingga 35 tahun, sementara empat banduan akhir turut diperintah menjalani 12 sebatan.

BACA:
“Genap setahun saya berkahwin, sekalipun saya tak pernah sentuh isteri, saya serba salah, semua punca dari..”
Individu terakam suara jeritan di tanah perkuburan, ramai meremang dengar
Suami tak sangka, isteri rupanya pernah termasuk dalam gambar yang sama pada tahun 2016