Bapa luah rasa kecewa, guru kantoi kutuk murid OKU dan tersalah hantar dalam grup kelas

Bagi seorang guru yang bertanggungjawab dalam mendidik murid di bawah kategori Pendidikan Khas, kesabaran tinggi seringkali diperlukan. Namun, Fezan Ray, seorang bapa, tidak menyangka bahawa seorang pendidik di sebuah sekolah di Tuaran, Sabah, boleh mengeluarkan kata-kata kasar terhadap anaknya.

Fezan meluahkan perasaan terkejutnya melalui platform TikTok apabila mengetahui bahawa anaknya, yang merupakan OKU (autistik), kelihatan seolah-olah dihina oleh guru kelasnya. Guru perempuan tersebut didakwa mengutuk murid darjah 1 tersebut bersama dengan guru-guru yang lain.

Melalui perkongsian di TikTok, Fezan menunjukkan betapa terkilan hatinya dengan situasi ini. Beliau mendapati bahawa seorang guru yang sepatutnya memberikan sokongan dan pemahaman terhadap anaknya, justru mengeluarkan kata-kata yang merendahkan. Guru tersebut didakwa telah menghantar mesej negatif ke dalam grup WhatsApp kelas 1 Jade, yang turut diikuti oleh ibu bapa penjaga murid-murid.

Bapa luah rasa kecewa, guru kantoi kutuk murid OKU dan tersalah hantar dalam grup kelas

Walaupun mesej tersebut telah dihapuskan dengan cepat, Fezan berjaya membuat tangkapan skrin terhadap 5 kandungan mesej yang mengandungi kata-kata yang merugikan. Selain daripada kritikan, terdapat juga ancaman bahawa guru tersebut akan menyakiti murid baru yang akan menyertai kelas 1 Jade.

Kejadian ini menimbulkan keprihatinan dan kegusaran di kalangan orang ramai terutama ibu bapa yang prihatin terhadap kebajikan dan keadilan terhadap kanak-kanak yang berkeperluan khas. Pihak sekolah dan pihak berkuasa berkaitan perlu mengambil tindakan sewajarnya untuk menyiasat dan menangani isu ini agar pendidikan anak-anak kategori Pendidikan Khas dapat dilaksanakan dengan penuh keadilan, empati, dan profesionalisme.

Bapa luah rasa kecewa, guru kantoi kutuk murid OKU dan tersalah hantar dalam grup kelas
BACA:
Hamdan Senario meninggal dunia
Dalam aplikasi nampak cantik, lelaki batal niat lepas lihat sekeliling hotel yang tampak seram dan suram
Lelaki dah meninggal balik rumah lepas keluarga buat pengecaman mayat 2 bulan sebelumnya