Bapa terkilan pernikahan 3 anak perempuan tak sah, dapat tahu lepas 8 tahun

Bapa terkilan pernikahan 3 anak perempuan tak sah, dapat tahu lepas 8 tahun.

Pada mulanya, kisah ini mungkin tidak diperhatikan oleh sesetengah individu, yang mungkin tidak serius mengikuti kursus umrah dan lebih suka mendapat informasi melalui media sosial. Kes pengkid yang memakai ihram semasa umrah sebelum ini juga pernah menggemparkan dan mengecewakan ramai.

Menangkap Kaabah Ketika Tawaf Tanpa Mengetahui Pembatalannya

Namun, disebabkan oleh kurang pengetahuan, seorang bapa akhirnya menyesal kerana selepas lapan tahun kembali dari Tanah Suci, beliau menyedari bahawa pernikahan tiga anak perempuannya tidak sah. Ini berlaku kerana tawafnya telah terbatal setelah memegang Kaabah sebanyak tiga kali dan terus meneruskan tawaf tanpa menyedari bahawa ia telah dibatalkan.

Kisah ini dikongsi oleh pengguna TikTok dengan nama akaun @rambutjelita, dan kisahnya benar-benar mengejutkan banyak orang yang mungkin tidak pernah mendengar mengenai hal ini sebelumnya.

Kesedaran Pernikahan Tidak Sah Selepas Lapan Tahun

Bapa terkilan pernikahan 3 anak perempuan tak sah, dapat tahu lepas 8 tahun

Untuk pengetahuan umum, menyentuh Kaabah semasa tawaf tidak membatalkan tawaf secara mutlak. Namun, jika seseorang meneruskan tawaf setelah menyentuh Kaabah dan tidak kembali ke posisi asal semasa sentuhan berlaku, maka hanya pusingan tawaf tersebut yang tidak sah dan perlu diulangi. Individu yang dalam larangan umrah tidak dibenarkan berkahwin, melakukan perkahwinan, atau menerima wakil kahwin.

Dalam perkongsian, @rambutjelita menyatakan bahawa seorang jemaah mengungkapkan rasa kesalannya kerana kelalaian dirinya telah membawa padah kepada pernikahan dan perkahwinan anak-anaknya. Oleh kerana tidak mengetahui dan tidak mengikuti kursus umrah, beliau telah memegang Kaabah sebanyak tiga kali semasa tawaf tanpa menyedari bahawa tawafnya telah dibatalkan. Walaupun sudah kembali ke Malaysia selama lapan tahun, umrahnya ternyata tidak lengkap. Kesedaran ini hanya datang setelah mengikuti kursus berkaitan dengan Tanah Suci.

Sementara itu, Mufti Wilayah Persekutuan menyatakan bahawa syarat untuk melakukan tawaf mestilah berada di luar kawasan Kaabah. Menurut al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah, Kaabah merupakan bangunan empat segi yang dikenali sebagai al-Bait al-Haram dan amat dimuliakan. Dr. Muhammad Zuhaili juga menyebutkan dalam kitabnya bahawa ibadah tawaf mestilah dilakukan di luar kawasan Kaabah, termasuk Syazarwan dan Hijr Ismail.

Kesimpulannya, dari perbincangan dan jawapan yang diberikan, dapat disimpulkan bahawa perbuatan memegang Kaabah semasa tawaf akan membatalkan pusingan tawaf tersebut. Ini kerana tindakan tersebut membawa sebahagian badan ke dalam kawasan Kaabah.

Ini sejajar dengan penjelasan dalam buku Soal Jawab Ibadah Haji, Umrah dan Ziarah yang menyatakan bahawa pusingan tawaf tidak sah jika seseorang menyentuh atau memijak kaki di Syazarwan, sama ada berlapik atau tidak, kerana kawasan tersebut termasuk dalam bangunan Kaabah.

BACA:
Warganet perasan sesuatu ketika Uqasha Senrose bergambar dengan Ustaz Azhar Idrus
4 beradik dihalau dan ditinggalkan di pondok pengawal oleh keluarga sendiri
Pengantin dirasuk ketika majlis berlangsung, minta bunga kembang tujuh rupa