Bapa tidak berperikemanusaan, sanggup simpan duit dalam bank dan biarkan anak makan lauk telur tiap hari

Bapa tidak berperikemanusaan, sanggup simpan duit dalam bank dan biarkan anak makan lauk telur tiap hari.

Anak makan lauk telur. Kadang-kadang mak ayah sangat berkira-kira bab makanan ni. Makan saja mana yang ada dan cukuplah dengan itu. Ini belum lagi kalau anak sekali sekala nak merasa makanan yang sedap-sedap.

Bagi mak ayah, rasa membazir saja bimbang beli mahal-mahal, makan tak habis pula. Lagipun katanya, anak makan lauk telur saja, itulah kegemarannya.

Jangan berkira dan kedekut dengan anak-anak ini. Nanti kita akan merasa duit selalu tak cukup. Tak salah pun nak bagi anak makan sedap-sedap. Setakat berapalah sangat untuk bagi anak makan, sedangkan duit dalam bank berkepok dan tak jejas pun.

Pandangan dan perkongsian dariapda Farizal Radzali ini tentang bab makanan yang selalu mak ayah ambil mudah dan berkira dengan anak-anak.

Anak Makan Lauk Telur, Duit Berkepok Simpan Dalam Bank

Bapa tidak berperikemanusaan, sanggup simpan duit dalam bank dan biarkan anak makan lauk telur tiap hari


Bab makan, jangan berkira. Kalau nak kedekut bab lain tak kisah pun tapi jangan sesekali kedekut bab makan.

Ingat lagi masa kecil-kecil dulu, duduk di rumah setinggan, hidup susah. Tapi bila ada tetamu jauh datang rumah, mak akan suruh saya atau adik, perlahan-lahan pergi ke kedai Uncle Maniam kat belakang rumah. Mak suruh ambil biskut sikit, cakap kat kat uncle Maniam, nanti mak bayar kemudian. Uncle Maniam tu pun dah kenal sangat dengan kami.

“Ada orang datang rumah ye?” Sebab mak takkan nak ambil biskut mengejut macam tu. Mak mesti bayar baru ambil.

Tapi zaman tu, semua orang berbaik tak kira kaum. Uncle tu akan bagi, kadang-kadang dia kata tak payah bayar pun. Baik uncle tu.

Kalau kita selalu bancuh air tawar, bila ada tetamu datang, lebihkanlah gula. Jangan bagi air tawar pada tetamu. Letakkan air kosong sebekas supaya tetamu yang tak nak manis boleh tambah air kosong ikut selera dia.

NAK BERSEDEKAH PUN, DULUKAN BAB MAKAN. SEDEKAHLAH MAKANAN KEPADA ORANG-ORANG YANG MEMERLUKAN. MAKANAN MENJADI DARAH DAGING. MOGA IA MENJADI JARIAH.

Kalau teringin nak makan sesuatu, usahakanlah.

Berilah Makan, Asalkan Kenyang


Kadang-kadang bila anak-anak minta makanan, kita akan berkira-kira takut duit tak cukup. Yang tak mampu, itu lain. Ini saya merujuk kepada yang mampu tapi rasa perkara itu tak penting. Kita rasa ada perkara lain yang lebih penting. Atau kita rasa makan je la apa yang ada asalkan kenyang.

Cubalah untuk tidak menjawab ‘nanti lain kali’ kat anak-anak hanya untuk mendiamkan mereka dari terus meminta. Sebab mereka akan menanti & terus menanti, hingga akhirnya mereka kecewa.

Jangan hampakan sesiapa bab makanan. JANGAN.

Jika tak mampu, jelaskan sebaiknya. Jangan bagi harapan.

Jika mampu, jangan kedekut. Tunaikanlah. Selagi kita kedekut bab makanan, selagi itulah kita akan rasa duit tak pernah cukup.

Ada seorang klien kami, dia kaya banyak duit tapi kedekut. Ada seorang isteri & seorang anak. Orang nampak dia kaya, tapi waktu rehat makan mee segera. Anaknya dalam seminggu tu mesti 2-3 kali akan makan nasi dengan telur je. Tapi duit kat bank, 5 angka. Kereta mewah, rumah bagai istana.

TAPI BAB MAKAN, KEDEKUT. SAMPAIKAN SI ANAK MENANGIS NAK MAKAN KFC PUN TAK DAPAT. SEBAB PADANYA ITU TAK PENTING. AKHIRNYA DIA MATI KERANA SAKIT JANTUNG AKIBAT KUAT BEKERJA. DUIT BANYAK TAPI BAB MAKANAN DIA KEDEKUT. SAMPAI ANAK & ISTERI ‘MAKAN HATI’.

Bab lain boleh kedekut, tapi tidak bab makan. Selagi mampu.

Mingguan Wanita : Kalau anak nak makan, rasa ralat sangat kalu tak bagi. Tak pelah, rezeki bertambah bahagiakan anak-anak.

BACA:
Tiktoker kantoi melaram hasil rembat barang orang lain, siap sorok guna emoji takut ‘owner’ perasan
Pelajar tingkatan 3 ‘dibaham’ sepupu lepas diberi puding, nekad diamkan diri dari diketahui ibu bapa
Benarkah tahi cicak boleh membatalkan wuduk? Ini penjelasan dari Dr Zul yang ramai ambil mudah