JebatDerhaka

Bayi perempuan dibuang keluarga hanya kerana cacat dibahagian mulut, ibu bapa terima nota selepas 20 tahun

Memiliki anak bukanlah perkara mudah bagi sesetengah pasangan suami isteri. Terdapat pasangan yang terpaksa membuat keputusan sulit, termasuk membuang anak mereka dengan pelbagai alasan.

Contohnya, pasangan suami isteri Zhang dari China. Walaupun mereka sudah mempunyai seorang anak lelaki, mereka berhasrat untuk menambah seorang lagi agar menjadi sepasang. Namun, mereka tidak menjangka anak kedua mereka adalah seorang perempuan dan dilahirkan dengan kecacatan di bahagian bibir.

Zhang dan isterinya bimbang tentang masa depan anak kedua mereka yang mungkin dihadapi dengan cabaran dan diskriminasi. Kecacatan ini juga mungkin memberi kesan kepada anak lelaki mereka. Setelah pertimbangan yang mendalam, mereka mengambil keputusan untuk membuang bayi tersebut di tepi jalan.

Bayi malang ini beruntung kerana ditemui oleh pasangan Li Jian dan isteri yang baik hati, yang kemu dian membawanya pulang. Pasangan ini, yang sudah lapan tahun berkahwin tanpa anak, menyayangi dan memberi nama bayi tersebut sebagai Li Lan, meskipun dia mempunyai kecacatan di bibirnya.

Walaupun hidup dalam keadaan kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang, Li Jian dan isteri bersungguh-sungguh merawat Li Lan. Walaupun terdapat cadangan agar Li Lan diserahkan kepada badan kebajikan, pasangan ini menolak dan merancang untuk membawa Li Lan ke hospital di ibu kota untuk pembedahan bibirnya.

Bayi perempuan dibuang keluarga hanya kerana cacat dibahagian mulut, ibu bapa terima nota selepas 20 tahun

Pada usia lima tahun, Li Lan menjalani beberapa pembedahan dan rawatan susulan untuk memulihkan kecacatannya. Walaupun kos rawatan tinggi, pasangan ini melihat harapan yang cerah di hadapan.

Dengan perjalanan waktu, Li Lan menjadi dewasa dan wajahnya semakin cantik selepas beberapa pembedahan. Dia berjaya dalam kerjaya dan membalas budi kepada Li Jian dan isterinya dengan membina sebuah rumah dua tingkat dan menghadiahkan sebuah kereta.

Berjaya dalam kerjaya, Li Lan juga membina kilang pemprosesan soya di kampungnya. Sebagai tanda terima kasih kepada pasangan yang menjaga dan membesarkannya, Li Lan menyusun pertemuan dengan ibu bapa kandungnya. Dia memberikan sebuah sampul surat besar yang berisi wang tunai sebanyak RM13,842 dan sebuah nota kecil yang menyatakan, “Terima kasih kerana melahirkan saya ke dunia. Jangan pernah kita berjumpa lagi.”

Bayi perempuan dibuang keluarga hanya kerana cacat dibahagian mulut, ibu bapa terima nota selepas 20 tahun
BACA:
Bahaya cacing parasit, kulit jadi kemerah-merahan dan melepuh, selalu ada dikawasan pasir pantai
Warga asing buat video dapat beli barang bersubsidi, siap menganjing longgok minyak dan gula atas meja
Berang layanan terhadap dirinya kurang memuaskan, wanita nekad tukar ‘password’ rakan sekerja lepas berhenti