Benarkah tahi cicak boleh membatalkan wuduk? Ini penjelasan dari Dr Zul yang ramai ambil mudah

Benarkah tahi cicak boleh membatalkan wuduk? Ini penjelasan dari Dr Zul yang ramai ambil mudah.

Menerusi rangkaian media sosial rasmi Maktabah Al Bakri milik beliau, Dr Zul menjelaskan bahawa terkena atau terpijak tahi cicak mahupun najis-najis lain tidak termasuk dalam perkara yang membatalkan wuduk.

Dalam Islam, kebersihan menjadi perkara utama yang amat dititik beratkan terutama ketika melakukan ibadah.

Selain memastikan persekitaran berada dalam bersih dan bebas daripada najis, individu juga perlu memastikan diri sendiri turut berada dalam keadaan sedemikian terutama ketika mendirikan solat.

Namun begitu, wujud persoalan oleh sesetengah pihak tentang najis seperti tahi cicak. Ada segelintir individu yang beranggapan tahi cicak boleh membatalkan wuduk namun ada juga yang menganggap ia tidak membatalkan air sembahyang seseorang.

Tahi Cicak Tidak Batalkan Wuduk

Benarkah tahi cicak boleh membatalkan wuduk? Ini penjelasan dari Dr Zul yang ramai ambil mudah


Menjelaskan dengan lebih lanjut berhubung perkara ini, bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri merungkai persoalan yang diajukan oleh segelintir pihak mengenai hukum terkena tahi cicak.

Menerusi rangkaian media sosial rasmi Maktabah Al Bakri milik beliau, Dr Zul yang juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan menjelaskan bahawa terkena atau terpijak tahi cicak mahupun najis-najis lain tidak termasuk dalam perkara yang membatalkan wuduk.

Ini kerana menurut beliau, wuduk seseorang walaupun terkena najis masih sah dan tidak terbatal.

Perlu Pastikan Baju Dibersihkan Dahulu Sebelum Solat


Namun, sekiranya individu itu mahu mendirikan solat, dia perlu memastikan bahawa pakaian atau tempat yang terkena najis itu dibersihkan terlebih dahulu.

“Walau bagaimanapun, jika dia ingin mendirikan solat, maka perlulah dipastikan bahawa pakaian atau tempat yang terkena najis itu dibersihkan terlebih dahulu sebelum mendirikan solat.

“Hal ini kerana di antara syarat sah solat ialah bersih daripada najis pada badan, pakaian dan tempat solat,” terang beliau menerusi laman web berkenaan.

Tambah beliau, tahi cicak merupakan kategori najis mutawassitah. Jadi individu dinasihatkan untuk membersihkan najis tersebut dengan menghilangkannya serta mencuci sehingga hilang bau, warna dan rasa.

Perlu Bersihkan Tahi Cicak Di Ruang Solat


Menurut Dr Zul lagi, sekiranya tahi cicak berada di dalam ruang solat atau masjid, individu perlu membersih serta membuang tahi berkenaan sekiranya terpijak kerana dikhuatiri boleh merosakkan solat.

Walau bagaimanapun, sekiranya najis berkenaan sukar untuk dielakkan dan terlalu banyak, ia tidak anggap boleh merosakkan solat kerana najis itu dimaafkan dan tergolong dalam ‘Umum al-Balwa iaitu keadaan di mana keadaan najis susah untuk dikawal dan dielakkan.

BACA:
Tiga mayat ditemui dalam bilik rumah kedai di Kuala Lumpur, tangan diikat dan bertindan
Gadis yang hilang pada tahun 1976, ditemui kembali selepas 47 tahun, jumpa dengan cara yang tak disangka
Banyak kedai yang menggunakan perkataan ‘no pork no lard’, ini yang perkara anda perlu tahu