Bengang imam baca surah panjang ketika solat subuh, makmum terkejar hadap trafik buat aduan

SERUAN untuk memperkemas masjid melalui kempen ‘Subuh macam Jumaat’ nampaknya mendapat sambutan hangat. Namun, walaupun orang ramai bersemangat berkumpul pada awal pagi, terdapat aduan kurang menyenangkan yang muncul.

Melalui perkongsian di laman X, seorang individu menyatakan ketidakpuasannya terhadap pilihan surah oleh imam semasa mengetuai solat Subuh. Masjid, sebagai rumah Allah, menjanjikan ganjaran besar kepada mereka yang beribadah di dalamnya.

Menurutnya, surah yang dipilih oleh imam terlalu panjang, sedangkan jemaah berlumba-lumba untuk tiba awal sebelum aliran trafik menjadi sesak.

Program Subuh Macam Jumaat melarat ke Singapura, ribuan anak muda turut serta memenuhi masjid

“Baru-baru ini, saya membaca perkongsian seseorang mengenai solat ‘Subuh macam Jumaat’. Beliau menyatakan bacaan imam terlalu panjang. Kebanyakan orang tergesa-gesa untuk pergi bekerja. Jika ini berterusan, mungkin orang tidak dapat hadir untuk solat Subuh berjemaah di masjid, mungkin hanya pada hujung minggu. Saya bersetuju dengan pandangan tersebut dan perhatikan ramai yang merasakan perkara yang sama,” ujar seorang pengguna yang menyokong aduan tersebut.

Kenyataan ini memicu perdebatan di kalangan warga maya, dengan pendapat yang berbeza-beda.

“Perlu difahami, solat Subuh digalakkan membaca surah panjang supaya mereka yang terjaga dengan azan Subuh masih dapat menyertai solat berjemaah. Solat Subuh hanya dua rakaat, walaupun surah panjang, solat itu tidak akan melebihi lima minit. Selepas salam, boleh terus pergi bekerja tanpa perlu menunggu zikir.

“Solat fardu tidak perlu surah panjang, jika solat sunat bersendirian, boleh baca sepanjang mana pun. Tepuk dada dan tanya diri, adakah engkau datang solat Subuh dengan ikhlas? Jika engkau sedar menghadap Tuhan, engkau tidak akan terfikir untuk tergesa-gesa ke pejabat. Insya-Allah, segalanya akan dipermudahkan.

“Bolehlah berbincang dengan jawatankuasa masjid (AJK), mungkin mereka terlalu bersemangat melihat jemaah ramai, itulah sebabnya mereka membaca surah As-Sajdah. Jika engkau terlalu bising, cari masjid lain dengan imam yang membaca pendek atau solat bersendirian di rumah,” kata seorang warga maya.

Walau bagaimanapun, ada juga pandangan yang berpendapat bahawa kedua-dua pihak perlu mempertimbangkan situasi.

“Imam perlu memahami demografi makmum. Jika mak

mum terdiri daripada pekerja atau golongan emas yang uzur, elakkan membaca surah panjang. Solat fardu tidak perlu panjang surahnya, terutama jika solat sunat bersendirian.

“Kepada mereka yang bersikap angkuh, mungkin tempat kerja mereka berdekatan, dan tidak semua orang mempunyai keadaan yang sama. Perlu diambil kira jarak ke pejabat dan kesesakan trafik. Mungkin mereka juga tidak sibuk seperti yang dikatakan. Sama seperti solat Jumaat, imam yang berada dalam keadaan sejuk dengan penghawa dingin mungkin merasa selesa membaca surah panjang, tanpa memikirkan jemaah di luar yang mungkin panas, hujan, atau ada mesyuarat yang perlu dihadiri selepas solat,” komen seorang warga maya.

Dalam perbincangan ini, warga maya menyuarakan pandangan yang berbeza, menggariskan kepentingan untuk memahami keperluan dan keselesaan jemaah. Sebagai rumah Allah, masjid seharusnya menjadi tempat yang menyenangkan untuk semua dalam menjalankan ibadah, dan mungkin perbincangan terbuka dengan jawatankuasa masjid boleh membawa penyelesaian yang baik untuk memenuhi keperluan pelbagai golongan jemaah.

BACA:
Bukan biasa-biasa juga Malaysia, ini 6 negara yang pasport paling berkuasa
Pemilik rumah terkilan penyewa tinggalkan bil elektrik tertunggak sebanyak RM20k, sekali ini respon netizen
Cuma ambil masa 40 minit, wanita bengang dan terkejut kena bayar RM8,500 untuk parkir kereta