JebatDerhaka

Bercanggah dengan tonggak akidah islam, Terengganu haramkan ajaran Mhd. Mohib Khouli

Bercanggah dengan tonggak akidah islam, Terengganu haramkan ajaran Mhd. Mohib Khouli.

Mufti Terengganu menyatakan bahawa ajaran Mhd. Mohib adalah sesat dan bercanggah dengan akidah Islam yang diyakini oleh ulama al-Asya’irah dan al-Maturidiyyah. Jawatankuasa Fatwa Terengganu mengharamkan pengikutannya.

Datuk Dr. Mohamad Sabri Haron, Mufti Terengganu, menyatakan bahawa ajaran dan pemahaman yang dibawa oleh Mhd. Mohib Khouli Nazem, seorang lelaki warga Syria yang kini menetap di Malaysia, adalah sesat dan dianggap haram diikuti oleh umat Islam. Keputusan ini diambil selepas mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu yang diadakan pada 30 Ogos.

Mufti Terengganu menjelaskan bahawa ajaran Mhd. Mohib bercanggah dengan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan mempunyai ciri-ciri penyelewengan, termasuk dakwaan bahawa Allah Maha Berkuasa terhadap segala sesuatu, termasuk mencipta anak untuk diriNya. Dakwaan ini dianggap merosakkan pegangan akidah masyarakat Islam, memahamkan bahawa Allah harus mempunyai anak, padahal mustahil Allah mempunyai anak.

Ajaran yang dibawa oleh Mhd. Mohib dianggap bersifat ekstremis agama atau golongan pelampau yang boleh mengancam keselamatan negara. Mufti Terengganu menyeru individu yang terlibat dengan ajaran tersebut untuk bertaubat kepada Allah SWT.

Mhd. Mohib, yang sebelum ini dikenali kerana sering membuat siaran langsung di Facebook, kini menetap di Malaysia dan telah berkahwin dengan wanita tempatan. Beliau menegaskan bahawa beliau akan mengambil tindakan undang-undang untuk menyaman Jawatankuasa Fatwa Terengganu kerana tuduhan sesat dan haram yang dikeluarkan oleh mereka.

BACA:
Pemandu ambulans buat perangai, selamba berhenti beli pisang goreng semasa hantar pesakit ke hospital
Sering kali kita dapat melihat gambar pelaku maksiat dalam media sosial, boleh ke kita sebarkan? Ini jawapan Mufti Pulau Pinang
Doktor kongsi pengalaman sambut bayi di tepi lebuh raya Pantai Timur dalam sebuah lori