Berjaya kumpul RM5,281 dalam guni, lelaki beli motosikal yang dihajati secara tunai

Berjaya kumpul RM5,281 dalam guni, lelaki beli motosikal yang dihajati secara tunai.

Seorang lelaki telah memperoleh perhatian di media sosial kerana kejayaannya dalam membeli motosikal secara tunai menggunakan syiling yang dikumpul dalam guni simpanannya. Kejayaan lelaki ini telah mengagumkan netizen, terutamanya kerana keberanian dan ketekunan beliau dalam mengumpul wang syiling untuk mencapai matlamatnya.

Dalam satu klip video yang dikongsi di aplikasi TikTok oleh akaun @wawasuhenda, lelaki tersebut terlihat sedang menuangkan duit syiling dari guni simpanannya ke atas lantai. Setelah dihitung, beliau berjaya mengumpulkan jumlah syiling bernilai 18 juta rupiah (RM 5,281.35), membolehkannya membeli motosikal secara tunai.

Berjaya kumpul RM5,281 dalam guni, lelaki beli motosikal yang dihajati secara tunai

Video seterusnya menunjukkan pekerja kedai motosikal membantu mengira jumlah wang syiling yang dikumpulkan oleh lelaki tersebut.

Kejayaan menggunakan syiling sebagai alat pembayaran ini telah mencetuskan reaksi positif daripada netizen, yang turut memberikan komen dan sokongan. Mereka melihat kejayaan lelaki ini sebagai inspirasi, menggalakkan semangat menabung dan memberikan contoh bahawa tiada yang mustahil jika kita bersungguh-sungguh.

Salah seorang netizen menulis, “Di sini kita belajar tiada yang mustahil kawan-kawan, sedikit demi sedikit menjadi bukit, mari kita ada semangat menabung.” Seorang lagi menyatakan, “Ya Allah, contoh ini perlu dicontohi.”

@wawasuhenda #nabungchallenge ♬ suara asli – Wawasuhenda – Wawa Suhenda
BACA:
4 beradik dihalau dan ditinggalkan di pondok pengawal oleh keluarga sendiri
Pemandu bas berang, penumpang selamba buang ‘hajat’ dekat tempat duduk, buat muka tak bersalah ketika dimarah
Pengantin tampal stiker minta maaf dekat doorgift mi segera yang diberi, elak berlaku salah faham para tetamu