JebatDerhaka

Bolehkah kita guna baja tahi ayam untuk menyuburkan rumput di kubur? Ini penjelasan Dr Zulkifli

Menanam pohon dan rumput di atas kubur adalah amalan sunnah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Bagi kebanyakan masyarakat, ini dianggap sebagai cara untuk menunjukkan penghormatan kepada orang yang telah meninggal.

Walau bagaimanapun, penjagaan yang teliti diperlukan untuk memastikan pohon tumbuh subur, dan beberapa orang meletakkan baja tahi ayam untuk membantu dalam pertumbuhan tanaman tersebut.

Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), menerangkan melalui Maktabah Al Bakri bahawa tidak ada larangan untuk melakukan tindakan tersebut. Beliau menjelaskan bahawa memberi baja, sama ada dari najis haiwan yang tidak boleh dimakan, najis manusia, bahagian haiwan yang mati, atau haiwan najis kepada tanaman adalah dibenarkan.

Beliau menyatakan bahawa pemberian baja tanah dengan najis tidak akan mempengaruhi hasil dan pertumbuhan tanaman, kerana najis akan berubah menjadi nutrisi yang baik yang diserap oleh pohon.

“Perubahan ini menjadikan najis itu suci dan tidak memberi kesan negatif pada buah, termasuk warna, bau, atau rasa,” katanya.

Bolehkah kita guna baja tahi ayam untuk menyuburkan rumput di kubur? Ini penjelasan Dr Zulkifli

Kebanyakan ulama berpendapat bahawa tindakan ini tidak haram dan tidak najis, kecuali jika kesan najis tersebut dapat dilihat pada biji atau buah. Ini merupakan pendapat yang tepat, dan kebanyakan keadaan menunjukkan bahawa najis tersebut berubah menjadi halal dan tidak memberi kesan pada biji atau buah (lihat Majmu’ al-Fatwa wa al-Rasail,11/52).

Oleh itu, beliau berpendapat bahawa adalah boleh untuk meletakkan baja daripada najis haiwan di atas kubur dengan tujuan menyuburkan tanaman di atasnya. Walau bagaimanapun, beliau menyarankan agar tindakan ini dilakukan dengan sederhana, tanpa berlebihan, kerana menjaga kemuliaan dan kehormatan tanah kubur adalah lebih utama.

BACA:
Majlis perkahwinan paling ‘rare’! Tetamu boleh pilih bermacam jenis mi segera sebagai menu hidangan
Youtuber dedah sungai yang pernah popular kini sudah tercemar, dipenuhi najis, kondom dan tuala wanita
Kecewa dengar luahan imam tentang bayaran, pengurusan masjid terkedu kena ‘sound’ dengan guru