JebatDerhaka

Cara ‘healing’ budak lelaki ini lain macam, baca Qunut Nazilah sekuat hati semasa berkhatan

Cara ‘healing’ budak lelaki ini lain macam, baca Qunut Nazilah sekuat hati semasa berkhatan.

Perangai seorang kanak-kanak ketika membaca doa Qunut Nazilah semasa berkhatan menarik perhatian ramai.

Ibunya, Siti Aishah Mohamad Shah, 40, yang menemani anak lelakinya, Muhammad Adam Arif Azhar, semasa menjalani prosedur tersebut, berkata bahawa Adam lancar membaca doa tersebut yang telah dipelajarinya di sekolah.

Ecah, gelaran yang digunakan untuk Siti Aishah, berkata bahawa Adam sebenarnya telah merasa gelisah sehari sebelum dibawa ke Klinik Iklimedik Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani, Kedah, untuk menjalani khatan.

“Pada malam sebelum khatan, anak saya susah tidur dan gelisah. Dia risau kerana tahu akan mengalami kesakitan semasa khatan.

“Jadi, saya memberitahunya bahawa jika merasa sakit, dia perlu membaca doa Qunut Nazilah untuk mengurangkan rasa sakit, dan selepas itu, dia kelihatan lebih bersemangat.

Cara 'healing' budak lelaki ini lain macam, baca Qunut Nazilah sekuat hati semasa berkhatan

“Adam memang sudah hafal doa tersebut kerana dia membacanya setiap hari di sekolah. Selain itu, dia juga rajin menonton di YouTube, hampir seperti berkaraoke,” katanya ketika dihubungi oleh mStar.

Seperti yang terlihat dalam video yang menjadi viral, kanak-kanak tersebut kelihatan membaca doa Qunut Nazilah sambil berbaring di katil klinik dengan suara yang lantang.

Tanpa menghiraukan doktor, jururawat, dan orang sekitarnya, Adam dengan penuh semangat membaca doa tersebut seolah-olah bersiap sedia untuk berperang.

Menurut Ecah yang tinggal di Sungai Petani, video itu dirakamkan oleh suaminya dan seorang jururawat yang terhibur melihat reaksi Adam yang cuba menahan rasa takutnya.

“Semasa doktor dan jururawat bersedia untuk melakukan khatan, mereka semua ketawa dan turut membaca doa Qunut bersama-sama.

“Namun, anak tunggal saya ini bahkan menyanyi lagu untuk Palestin kerana sebelum ini, dia menyatakan simpatinya terhadap ‘kawan-kawan’ di sana yang sedang menghadapi krisis.

“Sebenarnya, anak saya belajar di sekolah dan sebelum tidur dia amalkan membaca surah ‘3 Qul’, al-Fatihah, dan doa tidur.

“Saya gembira melihat dia gembira selepas khatan, walaupun dia mengalami demam sekejap setelah pulang ke rumah,” kata Ecah.

Rakaman tersebut dikongsikan di akaun TikTok seorang doktor dan menjadi viral.

Banyak yang terhibur melihat kelakar dan bersemangatnya kanak-kanak itu, dan ramai yang memuji Adam kerana lancar membaca doa Qunut Nazilah.

“Saya gembira melihat video mendapat pujian dan tontonan yang ramai. Komen yang saya terima juga positif.

“Ada yang bertanya cara untuk melibatkan anak-anak dalam menghafal doa dan surah. Sebenarnya, Adam belajar di sekolah dan sebelum tidur dia amalkan membaca surah ‘3 Qul’, al-Fatihah, dan doa tidur.

“Pagi-pagi dia belajar di Kafa, dan Adam juga mempelajari ilmu agama daripada arwah datuknya yang sebelum ini merupakan imam masjid. Anak saya bahkan mempunyai impian untuk menjadi imam masjid seperti ayahnya,” ungkap ibu tersebut.

@drfadzilladryusof Hebat semangat anak melayu, bersunat perjuangan seorg lelaki islam yang akan menjadi imam dan pemimpin islam kelak. Lepas ni kalau nak sunat kita buka lagu utk adik2 karaoke. Kasi hilang nervous 😍 #iklimedikbpjsp #fyp #sungaipetani ♬ original sound – Dr.Fadzilla❤️Dr.Yusof
BACA:
Ibu angkat terkilan, anak yang dijaga selama 13 tahun, dirampas keluarga kandung secara paksa
Dah macam cikgu yang bersara, makcik cleaner terima hadiah daripada pelajar sempena hari terakhir di sekolah
“Saya geram, saya dah nak hempas anak saya dekat dinding” – Azhar Sulaiman