JebatDerhaka

‘Chopstick’ terselit dalam tengkorak selama 5 bulan, hilang penglihatan dan hidung kerap berair

‘Chopstick’ terselit dalam tengkorak selama 5 bulan, hilang penglihatan dan hidung kerap berair.

Rasa sakit kepala yang berterusan dan kehilangan penglihatan yang dialami oleh seorang lelaki di Vietnam selama lima bulan akhirnya terungkap apabila ditemui sepasang penyepit makanan didakwa berada di dalam tengkoraknya.

Lelaki yang identitinya tidak didedahkan dimasukkan ke Hospital Cuba Friendship di bandar Dong Hoi, wilayah Quang Binh, Vietnam. Dia dirujuk ke sana setelah mengadu mengenai kesakitan kepala berulang, kehilangan penglihatan, dan hidung berair yang berterusan.

Apabila ditanya, lelaki itu memberitahu dia tidak mengetahui punca gejala yang dialaminya itu. Walau bagaimanapun, hasil CT scan menunjukkan adanya ketegangan pada pneumocephalus bersamaan dengan pneumothorax (paru-paru runtuh) di dalam tengkorak.

Didapati dua objek menonjol dari hidung ke otaknya. Setelah diidentifikasi, objek tersebut ternyata ialah sepasang cakera makanan.

Pesakit yang berumur 35 tahun itu pada mulanya terkejut bersama doktor ketika ditanya bagaimana penyepit itu boleh berada di dalam tengkoraknya. Namun, dia kemudian teringat kejadian yang berlaku lima bulan sebelum ini.

'Chopstick' terselit dalam tengkorak selama 5 bulan, hilang penglihatan dan hidung kerap berair

Menurutnya, ketika minum pada waktu malam, terdapat pergaduhan fizikal yang menyebabkan dirinya dibawa ke wad kecemasan. Meskipun begitu, doktor hanya memberikan rawatan ringkas sebelum menyuruhnya pulang.

Lelaki itu mendakwa penyepit dimasukkan oleh seorang lelaki lain semasa pergaduhan berlaku. Namun, dia tidak dapat mengingati dengan jelas sama ada perkara itu benar-benar berlaku atau tidak.

Pihak perubatan memutuskan untuk menjalankan pembedahan endoskopik melalui hidung pesakit, dan gabungan dengan mikropembedahan untuk menutup fistula cranial pesakit dan mengeluarkan penyepit.

Dr. Nguyen Van Man, Ketua Jabatan Neurosurgery di Hospital Cuba Friendship, menyatakan bahawa pemilihan pembedahan yang tepat adalah penting untuk mengelakkan pesakit daripada mengalami kesakitan berpanjangan hasil daripada kesakitan sebelum ini.

Kini, keadaan lelaki itu sudah stabil dan dia telah dibenarkan pulang dari hospital.

Beberapa tahun lalu, terdapat juga seorang wanita di Taiwan yang mengalami kejadian penyepit menusuk otaknya selepas terlibat dalam pergaduhan bersama kakaknya.

BACA:

“Masa mula-mula aku bina masjid okay je semua, sampai la ibu aku jatuh sakit, satu hari balik senyap-senyap, nampak isteri..”
Tetamu tak diundang bagi surat dekat tuan rumah lepas makan ‘free’ dekat majlis kahwin
Sudah 6 tahun berkahwin, lelaki terkejut baru tahu yang isterinya…