Dalam cerita ke realiti, anak Mamat Khalid realisasikan menu mee kari kuah laksa di Ah Mat Cafe

Dalam cerita ke realiti, anak Mamat Khalid realisasikan menu mee kari kuah laksa di Ah Mat Cafe.

“Pak Jabit, nak mi kari…kuah laksa,” sebuah dialog dari watak Yah Kuchai dalam filem Kampung Pisang Bersiri arahan Allahyarham Mohamad Mohd Khalid atau Mamat Khalid, mungkin masih diingati oleh peminat filem kebangsaan ini.

Kini, keenakan Mi Kari Kuah Laksa yang sebelum ini hanya wujud dalam filem tersebut, boleh dinikmati di Ah Mat Cafe yang diuruskan oleh Nor Sara Mohamad, 32, anak kedua Allahyarham Mamat Khalid.

Nor Sara berkongsi bahawa idea untuk memasukkan menu Mee Kari Kuah Laksa itu berpunca daripada keinginannya agar peminat dapat merasai hidangan yang diilhamkan oleh skrip arwah bapanya dalam filem tersebut.

“Ada cerita di sebalik menu Mee Kari Kuah Laksa ini. Ayah saya kata ini makanan biasa yang biasa ‘dipesan’ di kantin pada zaman 70-an dahulu, ketika di kantin, anak-anak sekolah akan memesan mi kuning yang biasa dimakan dengan kuah kari, tetapi kuahnya diganti dengan kuah asam laksa,” katanya kepada Bernama semasa ditemui di kafenea di Jalan Che Tak, Ipoh, Perak baru-baru ini.

Nor Sara menyebut bahawa kafe tersebut, beroperasi sejak Jun lalu, juga merupakan salah satu idea arwah bapanya yang awalnya ingin membuka cawangan kedua kafe ‘Sarang Art Hub’ seperti di Tanjung Malim.

Dalam cerita ke realiti, anak Mamat Khalid realisasikan menu mee kari kuah laksa di Ah Mat Cafe

Beliau menyatakan bahawa perkara ini adalah untuk memudahkan pengunjung yang berada di Ipoh dapat merasai atmosfera seperti di kafe di Tanjung Malim.

“Selepas arwah ayah meninggal, saya teruskan idea ini, tetapi masih dalam skala kecil kerana kekangan tenaga pekerja,” katanya, menambah bahawa mereka juga menjual menu istimewa seperti lempeng kelapa, lontong darat, dan nasi lemak ayam rendang di kafe tersebut.

Nor Sara menyatakan bahawa kafe tersebut, diuruskan bersama suaminya Amirul Ariff Abdul Wahab, 35, dinamakan sempena nama anak sulung mereka, Mohamad Ehsan Khalid Amirul Ariff, yang berusia setahun setengah.

Berbicara mengenai menu Mi Kari Kuah Laksa di kafe tersebut, hidangan itu, yang dijual dengan harga RM8.50 sepinggan, mengekalkan resepi ibunya yang gemar memasak laksa dan merupakan salah satu makanan kegemaran arwah bapanya.

Menu tersebut merangkumi mi kuning yang dicurahkan dengan kuah asam laksa utara, disertai dengan hirisan nanas, bola ikan, telur rebus, salad, dan perasan limau.

Dekorasi kafe tersebut mengikuti konsep vintaj dan dihiasi dengan poster-filem lama, termasuk filem-filem arahan Mamat Khalid, gambar, dan barang-barang tinggalan Allahyarham.

Pengunjung juga disertai dengan lagu-lagu Melayu nostalgia dari zaman 70-an hingga 90-an yang membangkitkan kenangan.

Menyentuh perancangan masa depan, Nor Sara berkata dia berhasrat untuk memperluaskan perniagaan tersebut, termasuk memanjangkan waktu operasinya.

“Buat masa ini, kafe beroperasi dari jam 9 pagi hingga 6 petang setiap Selasa hingga Ahad. Jika ada cukup tenaga kerja dan modal, mungkin kita boleh lanjutkan operasi sehingga malam dan menawarkan lebih banyak menu menarik,” katanya, yang menguruskan operasi kafe tersebut bersama empat pekerja.

BACA:
Selebriti buat projek dengan 236 lelaki, catat semua nama sebagai kenang-kenangan
Rumah keluarga terbesar di dunia, dihuni oleh 199 tinggal di bawah satu bumbung
Wanita ini guna keedah unik untuk mempromosikan barangan, perlukan 3 saat untuk raih RM65 juta