Dari hobi bertukar kerjaya, pakcik raih RM20,000 sebulan hanya dengan menanam betik

Seorang warga Malaysia berusia 66 tahun pada mulanya hanya meluangkan masa menanam betik sebagai hobi, tetapi siapa sangka ia berjaya meraih hasil sehingga RM20,000 sebulan.

Menurut laporan Sinar Harian, Mohamed Omar mendedahkan bahawa beliau memulakan usaha ini pada tahun 2019 dengan hanya menanam 30 pokok betik Callina untuk memanfaatkan masa lapang dengan sebaik mungkin.

“Saya terkejut apabila betik ini, yang mempunyai isi tebal, merah, dan wangi, mendapat permintaan tinggi,” kata bapa kepada tujuh orang anak ini.

Dari hobi bertukar kerjaya, pakcik raih RM20,000 sebulan hanya  dengan menanam betik

Didorong oleh potensi yang luar biasa dan permintaan yang melambung tinggi, Mohamed menyahut cabaran itu dan beralih daripada penggemar kepada penanam betik komersial.

Dia bermula dengan hanya 30 tumbuhan, dan kini dia mempunyai lebih daripada 2,500 tumbuhan di sebidang tanah seluas 1.6 hektar.

Pada bulan Mac, dia merancang untuk mengembangkan perniagaan betiknya dengan membuka plot tambahan seluas 1.6 hektar bersama anaknya.

“Setakat ini permintaan betik sangat tinggi, tetapi bekalan terhad. Walaupun saya mampu mengeluarkan 1,000 kilogram (kg) sehari, ia masih belum mencukupi untuk memenuhi pasaran tempatan,” katanya.

BACA:
Bengang dikecam jadi kaki kikis dalam challenge, wanita tampil beri penjelasan perkara sebenar
Adakah ‘valid’ bayar hutang orang guna hasil berjudi? Ini jawapan yang perlu anda semua tahu
“Naluri seorang isteri ni kuat, suami aku berkopiah selalu ke masjid, tapi pernah lekang bawa bag, ini yang aku jumpa masa buka bag tu”