JebatDerhaka

Doktor ajar cara masak mi segera yang betul, barulah tak takut nak makan tiap hari

Doktor ajar cara masak mi segera yang betul, barulah tak takut nak makan tiap hari.

Mi segera adalah pilihan makanan yang cepat dan mudah apabila perut menjerit minta diisi. Namun, menurut pengamal perubatan, Dr Zubaidi Ahmad, seringkali mengambil mi segera, terutama dengan serbuk perasa, boleh menyebabkan penyakit kronik.

Beliau menyatakan bahawa mi segera sepatutnya menjadi pilihan makanan terakhir, dengan penggunaan serbuk perasa yang dikurangkan dan tanpa menghirup kuah mi.

Mi segera biasanya dimasak dengan cara mendidihkan semua bahan, termasuk serbuk perasa yang tinggi kandungan MSG (monosodium glutamat) selama beberapa minit. MSG adalah sejenis bahan perasa yang merangsang sistem saraf rasa dan otak, menyebabkan kecenderungan untuk ketagih kepada makanan yang mengandungi perasa tambahan tersebut.

Dr Zubaidi menyatakan bahawa kaedah merebus mi bersama serbuk perasa boleh mengubah struktur molekul menjadi toksik, dan cara ini perlu dihentikan segera.

Beliau turut menyedarkan orang ramai bahawa mi segera mungkin juga mengandungi bahan pengawet yang boleh membahayakan kesihatan jika diambil secara berterusan.

Dalam hantaran di Facebook, Dr Zubaidi berkongsi cara yang betul untuk memasak mi segera yang kurang merugikan kesihatan:

Cara-cara:

  • Rebus mi dalam periuk yang diisi air.
  • Setelah mi dimasak, toskan dan buang air yang mengandungi bahan pengawet.
  • Rebus air dalam periuk yang bersih hingga mendidih, kemudian masukkan mi ke dalam air mendidih dan matikan api.
  • Segera masukkan serbuk perasa apabila air mendidih untuk membuat kuah mi.
  • Sekiranya anda ingin mi menjadi kering, keluarkan dan masukkan serbuk perasa serta toskan.


Dr Zubaidi menegaskan bahawa mi segera adalah makanan proses dan bukan pilihan yang sihat. Pengambilan mi segera lebih dari tiga kali seminggu dapat membahayakan kesihatan. Walaupun MSG tidak menyebabkan kematian secara mendadak, pengambilan berlebihan boleh membawa kepada masalah kesihatan dalam jangka masa panjang. Tambahan pula, bahan kimia sintetik lain dalam makanan seperti perasa, pewarna, penaik, penstabil, pemanis tiruan, dan pengawet juga boleh merosakkan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

BACA:
Warganet perasan sesuatu ketika Uqasha Senrose bergambar dengan Ustaz Azhar Idrus
AJK Masjid alami demam-demam dan seram sejuk lepas maghrib, pengamal perubatan ‘rawat’ van jenazah
4 beradik dihalau dan ditinggalkan di pondok pengawal oleh keluarga sendiri