Dr Zulkifli kongsi hukum buka aib dan sebarkan sesuatu kemungkaran dekat media sosial

Dr Zulkifli kongsi hukum buka aib dan sebarkan sesuatu kemungkaran dekat media sosial.

Penggunaan media sosial telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian yang tidak asing. Terkadang, media sosial menjadi platform di mana individu mencari sumber pendapatan.

Bahkan, banyak di kalangan masyarakat yang menggunakan media sosial untuk memperluaskan pengetahuan, berkongsi aspek kehidupan mereka, dan mengemukakan isu-isu yang sedang trending pada masa tertentu.

Namun, dalam tempoh baru-baru ini, platform media sosial semakin dilihat sebagai tempat yang toksik, di mana ramai netizen menggunakan platform tersebut untuk menyebarkan keburukan, kebencian, dan fitnah terhadap satu sama lain.

Mencari dan Menyebar Aib Seseorang Dikategorikan sebagai Tajassus

Melihat penyebaran aib yang semakin meluas, bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, melalui akaun media sosialnya, memberikan pandangannya tentang perkara tersebut.

Dr Zulkifli kongsi hukum buka aib dan sebarkan sesuatu kemungkaran dekat media sosial

Beliau menjelaskan bahawa keinginan untuk berkongsi, mencari, dan menyebarkan aib individu merupakan perbuatan ‘tajassus’ atau mengintai. Menurut almarhum Syeikh Dr. Wahbah al-Zuhaili, ‘tajassus’ dalam konteks istilah bermaksud, “mencari-cari keaiban dan mendedahkan apa yang telah disembunyikan oleh manusia.”

Pegawai Jabatan Mufti Negeri Perlis, Ustaz Mohamad Abdul Kadir, dalam saluran YouTube, menjelaskan bahawa perkataan ‘tajassus’ biasanya digunakan untuk merujuk kepada sesuatu perkara yang tidak baik.

Hukum Tajassus dalam Islam

Dalam konteks asal, hukum amalan tajassus adalah haram dalam Islam, sebagaimana firman Allah SWT:

“Dan janganlah kalian melakukan tajassus serta janganlah kalian saling mengumpat antara satu sama lain.”
[Surah Al-Hujurat: 12]

Reaksi Netizen Terhadap Pendapat Dr. Zulkifli Mengenai Penyebaran Aib

Mengenai pandangan Dr. Zulkifli, ramai warganet kelihatan bersetuju dengan pandangan beliau.

Seorang individu menyatakan kepentingan menjaga aib sendiri, walaupun di kalangan kenalan rapat.

“Aib, apa sahaja jenis dosa yang kau buat, perlu disimpan seorang diri. Allah SWT suruh untuk tidak sebarkan aib sesiapa, tetapi kau senang-senang sebarkan air sendiri,” kata seorang wanita.

Terdapat juga pendapat bahawa amalan bergosip semakin meningkat, terutama di kalangan pengguna media sosial.

“Perbuatan yang paling dinormalisasikan oleh warga media sosial, seperti kata orang Jawa, ‘spill the tea,'” jelas seorang netizen.

Sementara itu, ada juga yang menganggap sikap manusia yang suka ‘play victim’ mendorong seseorang untuk berkongsi dan menyebarkan aib di khalayak umum.

“Lebih-lebih lagi manusia yang suka berpura-pura menjadi mangsa. Apa sahaja cerita orang lain yang bersangkut paut dengan kisah sendiri, mesti mereka akan menggalakkan untuk berkongsi dan menyebarkan,” ujar seorang warganet.

BACA:
4 beradik dihalau dan ditinggalkan di pondok pengawal oleh keluarga sendiri
Pemandu bas berang, penumpang selamba buang ‘hajat’ dekat tempat duduk, buat muka tak bersalah ketika dimarah
Doktor bingung ketika melakukan pemeriksaan, jumpa lalat dalam usus lelaki berusia 63 tahun