Gara-gara anak salah masukkan kata laluan, bapa terpaksa tunggu 47 tahun untuk buka Ipad miliknya

Anak-anak zaman milenium sering kali terlibat dengan gajet sebagai sebahagian daripada kehidupan mereka. Bagi sesetengah ibu bapa, memberikan gajet kepada anak-anak mereka dianggap sebagai peneman dan alat pembelajaran.

Evan Osnos, seorang bapa, mengalami pengalaman unik apabila terpaksa menunggu selama 47 tahun atau lebih tepatnya 25,536,442 minit kerana anak lelakinya terlalu kerap memasukkan kata laluan yang salah ke dalam gajet keluaran Apple. Gajet tersebut meningkatkan masa penantian setiap kali kata laluan yang salah dimasukkan.

Osnos berkongsi gambar paparan muka depan iPad yang terkunci di laman Twitter dengan harapan pengikutnya dapat memberikan bantuan untuk menyelesaikan masalah tersebut. Walaupun menerima pelbagai reaksi, tetapi kejadian ini menjadi pengajaran bahawa memberikan anak-anak akses kepada gajet perlu diuruskan dengan bijak.

Gara-gara anak salah masukkan kata laluan, bapa terpaksa tunggu 47 tahun untuk buka Ipad miliknya

Kesimpulannya, penting untuk tidak memberikan anak-anak akses bebas kepada gajet yang memerlukan kata laluan. Sebaliknya, ibu bapa perlu mengawal dan mengajar anak-anak mengenai penggunaan gajet secara bertanggungjawab.

Jika anak-anak enggan berhenti bermain gajet, terdapat beberapa cara yang boleh dicuba. Walaupun gajet dapat memberikan manfaat pembelajaran, ibu bapa perlu memastikan penggunaannya dalam kadar yang munasabah untuk mengelakkan kemungkinan masalah seperti yang dialami oleh Evan Osnos.

Di Surabaya, Indonesia, datuk bandar, Oded M. Danial, mencadangkan agar anak-anak muda atau remaja di Surabaya menggantikan ketagihan gajet dengan aktiviti positif seperti menternak ayam. Cadangan ini dilontarkan berdasarkan kecenderungan anak-anak terhadap gajet dan tujuannya adalah untuk memberikan alternatif yang bermanfaat dan mendidik. Oded berjanji memberikan tiga ekor anak ayam sebagai hadiah sekiranya mereka berjaya membela anak ayam pertama dengan baik. Ini adalah salah satu cara yang kreatif untuk mengalihkan perhatian anak-anak dari kecanduan gajet kepada aktiviti yang lebih bermanfaat.

BACA:
“Isteri selalu mengadu dengan aku dia selalu resah lepas asar, padahal masa tu aku tengah buat sesuatu dengan..”
‘Tak padan dengan konten’ – Ramai mual tengok lelaki joget sambil tunjuk ketiak berkerak depan makanan
Takut kantoi dengan keluarga dan suami, isteri nekad letak anak dalam termos nasi hasil selingkuh lelaki lain