JebatDerhaka

Gara-gara bawa bekal ulat sagu ke sekolah, pelajar dihina dan diejek guru dan rakan kelas yang lain

Gara-gara bawa bekal ulat sagu ke sekolah, pelajar dihina dan diejek guru dan rakan kelas yang lain.

Seorang pelajar sekolah rendah di Indonesia menanggung malu di hadapan rakan sekelas apabila dia diejek oleh gurunya kerana membawa lauk ulat sagu sebagai bekal.

Laman berita Suara.com melaporkan bahawa kejadian itu berlaku di sebuah sekolah rendah di Bojonegoro, Jawa Timur. Video mengenainya dimuat naik dalam akaun Instagram @pokilogy

Seorang pelajar lelaki membuka bekal waktu rehatnya di hadapan seorang guru lelaki sambil diperhatikan rakan-rakan di dalam kelas.

“Ulat ni! Ulat? Tahun 2023 tapi kenapa lauk masih ulat?” kata guru lelaki tersebut kepada pelajar berkenaan yang hanya membalas dengan senyuman.

Kedengaran beberapa pelajar lain mentertawakan budak lelaki itu.

Gara-gara bawa bekal ulat sagu ke sekolah, pelajar dihina dan diejek guru dan rakan kelas yang lain

“Tidak mengapa, ini (ulat) protein banyak,” jawab seorang lagi guru.

Video itu mendapat perhatian netizen di ruangan komen.

“Bila guru cakap macam tu, kasihan,” komen seorang netizen.

“Kasihan, semoga besar kelak kamu berjaya ya nak,” komen netizen lain.

@pilaradio886fm

Bekal seorang anak SD baru-baru ini menjadi sorotan usai membawa empat ekor ulat sagu besar sebagai lauk. Awalnya, dalam video yang beredar sang guru menanyakan bekal apa yang dibawa oleh muridnya. Bocah laki-laki itu pun membuka wadah bekalnya saat itu. Betapa terkejutnya sang guru melihat muridnya itu membawa empat ekor ulat sagu hanya dengan nasi. Namun, reaksi seorang guru pria terhadap bekal makanan tersebut membuatnya menjadi sasaran hujatan dari netizen. Guru tersebut merekam momen tersebut dan mengungkapkan komentarnya dalam bahasa daerah. "Jan, jan, 2023 kok isih lawuh uler (2023 kok masih lauk ulat)," ujarnya. Video berdurasi 29 detik itu kemudian viral di berbagai platform media sosial. Meski postingan tersebut telah dihapus, video ini terlanjur dibagikan oleh banyak akun media sosial lainnya. Tak sedikit yang bertanya-tanya apa salahnya memakan ulat sagu, terlebih itu adalah bahan makanan lokal yang diketahui memiliki banyak nutrisi. Salahsatu respon netizan adalah "Gurunya kok gak bisa ngebelain sih? Malah ikut ngebully. Bukannya ngasih ilmu/reward, malah ngejatohin. Kayaknya yang jadi guru sekarang tuh emang orang2 yang gak keterima kerja dimana-mana ya? Bukan orang yang emang niatnya membangun pendidikan," ucap @aguxxxx. Source : suara.com Live Streaming : www.pilaradio.com Whatsapp : 08122210886 #MestiTau #Pilaradio886FM #YourFavoriteChannel #LebihOk #RadioCirebon #Viral #bekal #ulatsagu

♬ suara asli – Pilaradio886FM
BACA:
Wanita lahirkan 6 anak dalam masa 10 minit, 32 pakar perubatan ‘turun padang’ bantu menyambut kelahiran
Warga Bangladesh makin berani, selamba buka pasar lambat jual barangan dan makanan tradisi dekat Klang
Kes amang seksual tak halang PU Azman, rajin pergi hiking dan masih aktif beri ceramah