JebatDerhaka

Gara-gara ‘Bubble Tea’, wanita terpaksa dibedah keluarkan lebih 300 batu karang

Gara-gara ‘Bubble Tea’, wanita terpaksa dibedah keluarkan lebih 300 batu karang.

Seorang wanita di Taiwan baru-baru ini menjalani pembedahan untuk mengeluarkan 300 biji batu karang dari buah pinggangnya, yang dikaitkan dengan kegemarannya minum ‘bubble tea’. Wanita berusia 20 tahun tersebut, dikenali sebagai Xiao Yu, dirujuk ke Pusat Perubatan Chi Mei di Bandar Tainan setelah mengalami demam dan sakit teruk di bahagian belakang badannya.

Pemeriksaan ultrasound menunjukkan buah pinggangnya bengkak dan mengandungi batu karang berukuran lima milimeter (mm) hingga dua sentimeter (cm). Hasil ujian darah menunjukkan tingginya jumlah sel darah putih. Doktor memberikan ubat antibiotik untuk memudahkan aliran cecair dari buah pinggang sebelum menjalankan pembedahan untuk mengeluarkan lebih daripada 300 batu karang yang terlihat seperti ‘roti kukus kecil’.

Walaupun keadaan pesakit itu stabil selepas pembedahan, dia dibenarkan pulang setelah beberapa hari. Pakar urologi, Dr Lim Chye-Yang, yang melakukan pembedahan, memberitahu bahawa sebanyak 9.6% penduduk Taiwan mengalami masalah batu karang, dan lelaki mempunyai kemungkinan lebih tiga kali ganda berbanding wanita.

Gara-gara 'Bubble Tea', wanita terpaksa dibedah keluarkan lebih 300 batu karang

Menurut Dr Lim, kebanyakan pesakit biasanya mengalami masalah batu karang di usia 50 hingga 60 tahun, dan faktor-faktor seperti kurangnya pengambilan air kosong, pemakanan, genetik, metabolisme yang tidak normal, penyakit kronik, tahap pH air kencing yang tidak normal, dan anatomi buah pinggang boleh menyebabkan masalah ini.

Walau bagaimanapun, sekitar tahun 2020, semakan fakta dilakukan terhadap dakwaan bahawa minuman ‘bubble tea’ menyebabkan batu karang (gallstones). Pakar perubatan menafikan secara langsung dakwaan tersebut dan menjelaskan bahawa boba tapioca dalam minuman tersebut bukanlah punca terus kepada masalah batu karang.

BACA:
Dr Zulkifli kongsi hukum buka aib dan sebarkan sesuatu kemungkaran dekat media sosial
Bapa terkilan pernikahan 3 anak perempuan tak sah, dapat tahu lepas 8 tahun
Pelanggan yang perihatin, pemilik kafe hampir ditipu gara-gara kod qr premis