Guru risau tengok generasi muda sekarang, murid darjah 5 lukis orang lidi buat hubungan intim

Guru risau tengok generasi muda sekarang, murid darjah 5 lukis orang lidi buat hubungan intim.

Heboh apabila seorang guru sekolah membongkar bahawa muridnya telah terdedah kepada kandungan lucah dalam dunia maya sejak berusia tujuh tahun.

Keadaan menjadi lebih bimbang apabila dikatakan bahawa kandungan pornografi tersebut mudah diakses oleh kanak-kanak yang sepatutnya masih baru mengenali dunia digital.

Pendedahan yang dilakukan oleh guru tersebut telah dikongsi semula oleh seorang individu yang mempengaruhi masyarakat di laman Facebook dengan nama Akhi Fairuz, dengan harapan agar pihak berkuasa mengambil tindakan yang sewajarnya.

“Di sekolah saya, terdapat seorang murid tahun satu yang kerap melakukan aksi lucah di dalam kelas. Saya meminta dia membuka telefon bimbitnya dan menunjukkan apa yang dicarinya di YouTube.

“Sekali dia menunjukkan, saya terus bertasbih panjang, kerana hanya dengan menaip kata kunci tertentu, bahan lucah langsung muncul di YouTube.

Guru risau tengok generasi muda sekarang, murid darjah 5 lukis orang lidi buat hubungan intim

“Padahal, majoriti murid di dalam kelas saya ini belum mahir membaca dan mengeja. Bagaimana pula saya hendak memberitahu perkara ini kepada ibu bapa melalui kumpulan mereka,” kata guru tersebut dengan kebimbangan melihat apa yang terjadi.

Sementara itu, di platform lain, seorang guru yang lain turut mengongsi kebimbangan apabila mendapati muridnya melukis ilustrasi yang memaparkan aksi hubungan intim dalam pelbagai posisi.

“Ini adalah seorang murid darjah lima. Sungguh menakutkan melihatnya. Kalau ikutkan hati, saya rasa nak ‘back-hand’ kepala dia,” ujar guru tersebut.

Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil, dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pula mengumumkan bahawa mereka akan mengadakan perbincangan dengan penyedia platform Google dalam masa terdekat.

Jaminan ini memberikan sedikit lega kepada Akhi Fairuz yang berpendapat bahawa pihak berkuasa perlu memainkan peranan utama dalam memberi sekatan dan penyaringan di platform penstriman seperti YouTube.

“Dalam situasi ini, ibu bapa juga perlu sentiasa mengawasi. Tolonglah, jangan biarkan anak-anak bebas menggunakan gadget mereka. Ini boleh merosakkan mereka.

“Jika perkara ini dibiarkan, kita akan melahirkan generasi muda yang terjejas seperti yang kita lihat hari ini. Ia benar-benar membimbangkan,” kata Akhi.

Warganet turut mengekspresikan kebimbangan apabila melihat fikiran kanak-kanak yang sepatutnya bersih seperti kain putih, tetapi mudah dicemari dengan unsur-unsur yang negatif.

“Jangan terlalu mempercepatkan perkembangan kanak-kanak ini. Semoga keturunan kita terlindungi daripada perkara-perkara yang merosakkan diri, keluarga, dan masyarakat.

“Pantaulah penggunaan skrin dan internet oleh anak-anak. Jangan biarkan mereka menjelajah telefon secara bebas di dalam bilik. Ajak mereka duduk di meja makan atau di ruang tamu yang selalu terlihat.

“Selain itu, selalu periksa sejarah carian mereka. Tetapkan peraturan dan tempoh penggunaan. Dan yang terakhir, jangan biarkan anak-anak menonton YouTube, ia tidak selamat,” nasihat sebahagian warganet.

BACA:
Kecoh satu universiti, polis jumpa 5 tubuh tersembunyi dalam tangki air
Suami buat perangai lepas pencen, kantoi buat aksi terlarang ketika ‘urut’ pelanggan lelaki
Hampir terjual lebih 22,000 unit, tindakan individu jual ‘pendrive’ kompilasi lagu melayu jadi tanda tanya warganet