JebatDerhaka

Hampir terjual lebih 22,000 unit, tindakan individu jual ‘pendrive’ kompilasi lagu melayu jadi tanda tanya warganet

Hampir terjual lebih 22,000 unit, tindakan individu jual ‘pendrive’ kompilasi lagu melayu jadi tanda tanya warganet.

Walaupun sebilangan kereta kini dilengkapi dengan sistem penstriman muzik seperti Apple CarPlay atau Spotify, masih terdapat individu yang menggunakan pendrive untuk memainkan lagu kegemaran peribadi.

Berita ini menjadi viral di platform X apabila seorang pengguna mendedahkan keberadaan individu yang berjaya menghasilkan pendapatan yang lumayan dengan menjual pendrive yang berisi kompilasi lagu-lagu dari artis terkemuka di Malaysia atau negara jiran kita.

Yang lebih memeranjatkan, adalah apabila lebih daripada 22,100 unit pendrive telah terjual dengan harga sekitar RM10 ke atas. Kejayaan ini telah mencatatkan jualan yang mencapai ratusan ribu ringgit di platform kedai dalam talian tersebut.

Para penjual juga diketahui melibatkan rakan affliate untuk mempromosikan jualan mereka melalui pelbagai platform media sosial. Pendrive ini dikatakan mendapat sambutan yang baik terutama dari kalangan golongan yang lebih tua atau kurang mahir dalam bidang teknologi, yang ingin memainkan lagu kegemaran mereka di dalam kereta.

Namun, tindakan individu ini mulai mendapat pertanyaan daripada netizen kerana dianggap melanggar hak cipta dengan mendapatkan keuntungan daripada hasil kerja orang lain.

Hampir terjual lebih 22,000 unit, tindakan individu jual 'pendrive' kompilasi lagu melayu jadi tanda tanya warganet

Beberapa pihak juga mengutarakan isu keberkatan dalam mencari rezeki, yang merupakan nilai yang sangat diutamakan dalam agama Islam. Menariknya, sesetengah pengguna internet yang berprofesi sebagai pemandu penghantar juga mengakui bahawa permintaan terhadap pendrive ini sangat tinggi di kalangan masyarakat.

Berkenaan dengan kos, penjual hanya menyediakan pendrive yang tidak berjenama dan memuatkan senarai lagu seperti yang diminta atau berdasarkan tema tertentu.

Dengan ini, mereka nampaknya mendapat keuntungan dengan usaha yang agak mudah. Tidak hanya terbatas di media sosial, malah beberapa penjual juga aktif menjalankan jualan mereka melalui platform e-dagang tempatan seperti Shopee dan Lazada.

Dari segi undang-undang harta intelek dan hak cipta, para penjual ini boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana menggunakan hasil kerja orang lain tanpa kebenaran, kecuali jika mereka membayar royalti kepada pencipta asal.

BACA:
Tetamu tak diundang bagi surat dekat tuan rumah lepas makan ‘free’ dekat majlis kahwin
Sudah 6 tahun berkahwin, lelaki terkejut baru tahu yang isterinya…
Dr Zulkifli kongsi hukum buka aib dan sebarkan sesuatu kemungkaran dekat media sosial