JebatDerhaka

Imam masjid Al-Aqsa jadi buruan pelampau yahudi, tular gambar dalam Telegram sebagai sasaran

Imam masjid Al-Aqsa jadi buruan pelampau yahudi, tular gambar dalam Telegram sebagai sasaran.

Imam Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis, Sheikh Ekrima Sabri adalah antara berpuluh-puluh penduduk Palestin yang nama dan lokasi mereka disiarkan dalam saluran aplikasi Telegram pelampau Yahudi, menyeru agar dia dibunuh, lapor portal berita Middle East Eye (MME) semalam.

Saluran dikenali sebagai Nazi Hunters 2023 itu menampilkan wajah mereka yang menjadi sasaran untuk dibunuh.

Ketua Pasukan Undang-Undang Sabri, Khaled Zaberqa memberitahu MEE bahawa imam itu telah menghubungi kerajaan Jordan yang merupakan penjaga Masjid Al-Aqsa di Baitulmuqaddis dan konsulat Arab di kota sama untuk memaklumkan tentang ancaman tersebut.

Zaberqa berkata, ancaman itu adalah hasutan daripada kumpulan pelampau Yahudi yang disokong oleh anasir dalam kerajaan Israel.

“Hasutan ini telus dan berbahaya. Hampir setahun Sheikh Ekrima berdepan provokasi berterusan oleh kumpulan pelampau Yahudi yang secara langsung menghasut pembunuhannya,” kata Zaberqa.

Imam masjid Al-Aqsa jadi buruan pelampau yahudi, tular gambar dalam Telegram sebagai sasaran

Orang lain yang dikenal pasti dalam saluran Telegram itu termasuk pemimpin agama, tokoh politik, wartawan, pegawai awam, aktivis pelajar dan mereka yang didakwa sebagai ahli Hamas dan pejuang Palestin.

Sabri, 85, adalah bekas ketua mufti Baitulmuqaddis, ketua Majlis Tertinggi Islam dan salah seorang imam utama di Al-Aqsa dan telah menyampaikan khutbah Jumaat di sana sejak awal tahun 1970-an lagi selain pernah ditangkap beberapa kali oleh tentera Israel.

BACA:
Penduduk akan dikompaun RM2,000 jika parking kereta di depan rumah sendiri atau jiran
Gara-gara takut hilang hak penjagaan, ibu sanggup penggal, masak dan makan kepala anak
“Aku ingatkan bila aku bersuami baru hidup aku bahagia, tak sangka panas di tengah hari bakal hujan disebelah petang, pedih!”