Individu dedah layanan MAS yang sebenar, terkandas di India selama 57 jam

Penumpang Malaysia Airlines (MAS) yang baru-baru ini terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Mumbai, India selama 57 jam telah menyuarakan kemarahan mereka terhadap respons syarikat penerbangan tersebut terhadap situasi yang dianggap sebagai “mimpi ngeri”.

Salah seorang penumpang, yang enggan namanya disiarkan, menyatakan bahawa MAS dan pihak berkuasa imigresen India saling menyalahkan satu sama lain. Beliau mengkritik ketidakmampuan MAS dalam menyediakan maklumat terkini sepanjang episod tersebut, termasuk ketidakmakluman terhadap pemindahan tempahan tiket ke penerbangan lain.

Menurutnya, masalah utama yang dihadapi adalah kekurangan komunikasi, dan sehingga kini, tiada seorang pun daripada penumpang yang dihubungi menerima maklum balas daripada MAS.

Individu dedah layanan MAS yang sebenar, terkandas di India selama 57 jam

Penerbangan Malaysia Airlines MH165 dari London ke Kuala Lumpur telah dilencongkan ke Mumbai pada 23 Nov akibat “isu teknikal yang tidak diduga”. Dalam kenyataannya, MAS menyatakan bahawa penumpang disediakan penginapan, makanan, dan pengangkutan sementara mereka berusaha menangani masalah yang dikaitkan dengan “dasar imigresen di Mumbai”.

Seorang penumpang, Sheela June Flaminia Naidu dari Itali, menggambarkan pengalaman tersebut sebagai “mimpi ngeri” dan mengadu tentang kurangnya kemas kini mengenai situasi tersebut. Ketidakupayaan untuk menghubungi MAS semasa terkandas di lapangan terbang dan keterlambatan akses WiFi turut ditekankan.

Naidu menyoroti keperluan akan komunikasi yang lebih baik dan menyatakan bahawa hingga kini, beliau tidak menerima sebarang maklum balas daripada MAS mengenai tuntutan pampasan.

Beberapa penumpang lain turut berkongsi pengalaman tidak menyenangkan mereka, termasuk kekurangan makanan dan minuman yang berkualiti serta kegagalan dalam memberikan maklumat yang memadai.

Ada juga yang mengkritik keputusan MAS untuk tidak memberikan penjagaan, sokongan, atau komunikasi yang mencukupi kepada penumpang terbabit, terutama yang berasa lebih teruk dan takut berbanding yang lain.

Dalam respons, jurucakap MAS menyatakan bahawa mereka hanya mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Jabatan Imigresen India. Beliau menambah bahawa MAS sepatutnya lebih proaktif dalam berkomunikasi dengan penumpang terlibat dan menangani tuntutan dan pampasan untuk mereka.

BACA:
Pemilik rumah terkilan penyewa tinggalkan bil elektrik tertunggak sebanyak RM20k, sekali ini respon netizen
Cuma ambil masa 40 minit, wanita bengang dan terkejut kena bayar RM8,500 untuk parkir kereta
Gara-gara makan nasi guna tangan, wanita ini dikecam teruk netizen Amerika