JebatDerhaka

Influencer bergegas cari tempat selamat, dapat amaran gempa bumi bakal berlaku ketika buat ‘live’ di media sosial

Jepun, sebagai negara dengan aktiviti seismik paling aktif di dunia, sering mengalami gempa bumi. Untuk mengatasi kekerapan bencana alam ini, negara Matahari Terbit itu telah menyediakan aplikasi yang memberikan amaran awal kepada penduduknya.

Pada petang Isnin, sebuah video pendek menjadi viral di laman X, menunjukkan seorang pengaruh dari Jepun yang sedang bersiaran langsung di media sosial sebelum menerima amaran gempa bumi melalui telefon pintarnya.

Dengan tenang dan mematuhi prosedur keselamatan ketika menghadapi gempa bumi, pengaruh wanita tersebut segera meninggalkan siaran langsungnya untuk mencari perlindungan di tempat yang selamat.

“Alamak, gempa bumi. Saya kena pergi segera,” ujar pengaruh itu sambil menunjukkan skrin telefon pintarnya.

Pengaruh tersebut terpaksa meninggalkan siaran secara tergesa-gesa setelah menerima amaran awal mengenai gempa bumi. Beberapa saat selepas itu, kediamannya terguncang akibat gempa bumi yang kuat.

Influencer bergegas cari tempat selamat, dapat amaran gempa bumi bakal berlaku ketika buat 'live' di media sosial

Netizen yang membaca ciapan balas di media sosial memberikan pujian kepada kesiapsiagaan rakyat Jepun dalam menghadapi gempa bumi.

“Cara dia bertindak dengan pantas terhadap amaran gempa bumi dalam telefon sungguh mengagumkan. Terus selamatkan diri tanpa terfikir tentang perkara lain. Sistem amaran yang efektif dan kedisiplinan rakyat mereka boleh menyelamatkan banyak nyawa. Harap Malaysia juga mempunyai sistem amaran yang secekapan ini untuk banjir,” kata seorang netizen.

Pada masa yang sama, satu siri gempa bumi berukuran sehingga 7.6 magnitud dilaporkan melanda wilayah Ishikawa di tengah Jepun pada pukul 4.10 petang waktu tempatan. Amaran tsunami dikeluarkan oleh Agensi Meteorologi Jepun (JMA), dan penduduk digesa untuk segera berpindah ke tempat tinggi serta meninggalkan kawasan pantai.

BACA:
Christy Ng buat muka tebal dan dikritik netizen, selamba ciplak rekaan beg jenama terkemuka Thailand
Sudah jatuh ditimpa tangga, pelakon hidup melarat selepas cerai, ‘dipalau’ anak-anak dekat whatsapp
Turutan negara yang menyambut tahun baru dari yang terawal dan terakhir, tanda bumi ini bulat bukannya mendatar