Ini rupanya kisah bagaimana terciptanya sistem 5 hari bekerja dan 2 hari cuti, banyak nyawa yang dipertaruhkan

Isnin menandakan kembalinya kita ke alam pekerjaan atau persekolahan setelah dua hari cuti hujung minggu. Pernahkah anda terfikir mengapa hujung minggu hanya dua hari, iaitu Sabtu dan Ahad? Siapakah yang menentukan kita perlu bekerja lima hari dan hanya bercuti dua hari? Mengapa tidak dua hari bekerja dan lima hari bercuti?

Memang benar dua hari tidak cukup masa untuk menyelesaikan semua tugasan. Berapa banyak yang boleh kita pelajari jika hanya bersekolah dua hari seminggu? Berapa banyak kereta yang boleh dihasilkan jika kilang hanya beroperasi dua hari seminggu?

Walaupun kita semua gembira dengan cuti hujung minggu untuk berehat daripada kesibukan kerja atau belajar, tahukah anda bahawa konsep cuti dua hari ini baru wujud kurang daripada 100 tahun?

Revolusi Perindustrian

Konsep cuti hujung minggu bermula pada akhir tahun 1800-an selepas Revolusi Perindustrian. Pada masa itu, kilang-kilang besar yang mengeluarkan barangan pengguna mengubah ekonomi tradisional berasaskan pertanian kepada industri.

Ini rupanya kisah bagaimana terciptanya sistem 5 hari bekerja dan 2 hari cuti, banyak nyawa yang dipertaruhkan

Para petani yang dahulunya bekerja di ladang dan terbiasa menetapkan jadual sendiri, tidak menyukai bekerja di kilang dengan waktu yang ditentukan. Mereka juga tidak senang dengan pemilik kilang yang memaksa mereka bekerja tujuh hari seminggu.

Ketidakpuasan ini membawa kepada rungutan dan mogok buruh di seluruh Amerika Syarikat. Ketegangan antara penguatkuasa undang-undang dan buruh yang mogok mengakibatkan banyak kecederaan dan kematian. Perjuangan untuk mendapatkan cuti hujung minggu ini memakan banyak korban.

Mendapatkan cuti untuk beribadah pada hari Ahad agak mudah kerana meraikan Ahad sebagai hari rehat telah menjadi tradisi Kristian yang lama. Dengan kemunculan ramai pendatang Yahudi pada akhir 1800-an, pemilik kilang juga mempunyai ramai pe kerja yang ingin cuti pada hari Sabtu, hari rehat tradisional Yahudi.

Lama-kelamaan, pemilik kilang menyedari bahawa memberi cuti pada hari Sabtu dan Ahad adalah cara yang paling berkesan. Namun, pekerja kilang Yahudi dan Kristian bukanlah satu-satunya pihak yang bertanggungjawab sepenuhnya atas kewujudan hujung minggu.

Henry Ford

Pemilik kilang terkenal, Henry Ford, juga memainkan peranan penting. Walaupun kerajaan persekutuan tidak menghadkan jam kerja mingguan kepada 40 jam sehingga tahun 1938, Ford telah memberi cuti hujung minggu dua hari kepada pekerjanya pada awal 1900-an.

Ford berbuat demikian kerana dia ingin menjual kereta yang dibuat oleh pekerjanya. Dia menyedari bahawa pekerjanya sendiri adalah antara pelanggan terbaiknya. Oleh itu, untuk meningkatkan jualan kereta, dia memutuskan bahawa pekerjanya memerlukan cuti untuk dapat menikmati kereta yang mereka buat.

Walaupun begitu, tidak semua orang bercuti pada hari Sabtu dan Ahad. Sesetengah syarikat perlu beroperasi setiap hari tanpa hari cuti. Jadual pekerja akan diatur supaya ada yang bercuti pada hujung minggu dan hari biasa untuk memastikan operasi syarikat berjalan lancar.

Kesimpulan

Konsep hujung minggu dua hari yang kita nikmati sekarang adalah hasil daripada gabungan faktor, termasuk pergerakan buruh, tradisi keagamaan, dan strategi perniagaan. Walaupun masih ada ruang untuk penambahbaikan, cuti hujung minggu tetap menjadi masa yang berharga untuk berehat, bersantai, dan menghabiskan masa bersama keluarga dan rakan-rakan.

BACA:
Suami berlapang dada, jumpa mayat isteri dalam perut ular sawa lepas 2 hari tidak pulang ke rumah
Suami berlapang dada, jumpa mayat isteri dalam perut ular sawa lepas 2 hari tidak pulang ke rumah
Wanita bukti aplikasi bahasa haiwan ini bokeh dipakai, kucing bergerak terus bila disuruh minum air