Ini rupanya tujuan asal sesetengah lif ada cermin didalamnya, bukan sekadar hiasan semata-mata

Ini rupanya tujuan asal sesetengah lif ada cermin didalamnya, bukan sekadar hiasan semata-mata.

Di Malaysia, kebanyakan bangunan yang mempunyai lima tingkat dan lebih akan dilengkapi dengan lif untuk kemudahan penghuninya. Keberadaan lif memudahkan pergerakan penghuni terutamanya ketika membawa barang dari tingkat bawah ke tingkat paling atas.

Lif juga memberikan kelebihan dalam situasi kecemasan, seperti membawa pesakit turun untuk menerima rawatan di hospital. Kebanyakan lif mempunyai kabin berukuran kecil dan sering dilengkapi dengan cermin di dalamnya.

Namun, pernahkah anda terfikir mengapa cermin dipasang dalam lif? Adakah cermin ini bertujuan untuk membantu pengguna berhias semasa menggunakan lif atau mungkin untuk faktor keselamatan?

Hari ini, kami ingin berkongsi sedikit mengenai tujuan sebenar cermin dalam beberapa lif.

Sebelum kita membincangkan persoalan tersebut, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai sejarah lif. Lif telah wujud sejak tahun 336 SM untuk membantu dalam pembinaan struktur bangunan.

Ini rupanya tujuan asal sesetengah lif ada cermin didalamnya, bukan sekadar hiasan semata-mata

Konsep lif diyakini bermula sekitar tahun 336 SM lalu, digunakan sebagai alat untuk mengangkat kargo berat terutamanya semasa pembinaan struktur bangunan.

Lif moden pada hari ini telah dilengkapi dengan ciri keselamatan yang canggih, membantu memudahkan urusan dengan lebih efisien. Jika dahulu, lif menggunakan tali untuk mengangkat kabin naik dan turun, yang boleh menjadi risiko kecelakaan jika tali haus atau putus.

Ciri keselamatan seperti brek kemudian dicipta oleh Elisha Otis, yang keluar dari dinding kabin jika lif bergerak melebihi kelajuan yang dibenarkan, mencegah kemalangan tragis.

Mengenai cermin dalam lif, kabin lif yang kecil boleh menimbulkan rasa claustrophobia atau ketakutan terhadap ruang sempit dan terkurung. Bagi mengatasi masalah ini, syarikat pengeluar lif mengemukakan dua penyelesaian, iaitu meningkatkan kelajuan lif atau memasang cermin.

Penyelesaian yang dipilih adalah memasang cermin, yang berfungsi sebagai gangguan kepada penumpang, mengalih fokus mereka daripada rasa takut. Cermin juga memberikan ilusi ruang yang lebih besar, membantu mereka yang mengalami claustrophobia untuk berasa lebih selesa dan selamat.

Jadi, kewujudan cermin dalam lif adalah untuk memberikan gangguan positif kepada pengguna, mengalihkan fokus dari perkara yang menakutkan, serta memberikan ilusi ruang yang lebih luas dalam kabin lif.

BACA:
Penghantar makanan jadi jutawan sekelip mata lepas jumpa telefon bimbit pelancong
“Terkejut aku bila sampai kubur, nampak seorang gadis tak dapat keluar dari kubur arwah ibunya”
Lelaki dipantau pihak hospital selama 2 hari lepas tahan bersin