JebatDerhaka

“Ini saja jalan keluar yang ada” – Perkahwinan bawah umur warga Rohingya yang dirancang jadi ‘trend’ di Malaysia

“Ini saja jalan keluar yang ada” – Perkahwinan bawah umur warga Rohingya yang dirancang jadi ‘trend’ di Malaysia.

Demi menjamin masa depan yang lebih baik, gadis di bawah umur dari kalangan warga Rohingya sanggup melakukan perjalanan jauh, meninggalkan negara asal mereka, untuk mencari perlindungan melalui perkahwinan dengan warga tempatan.

Berdasarkan laporan Associated Press, keadaan di Myanmar dan kem pelarian di negara Bangladesh semakin memburuk, menyebabkan mereka tidak mempunyai banyak pilihan selain melarikan diri ke Malaysia untuk berkahwin dengan lelaki Rohingya.

Semua gadis yang diwawancara oleh AP mengatakan bahawa suami jarang membenarkan mereka keluar. Mereka juga mengalami penderaan fizikal dan seksual semasa perjalanan ke Malaysia, dan sebahagian besar daripada mereka turut mengaku dianiaya oleh suami. Hampir separuh daripada gadis-gadis ini hamil atau mempunyai bayi, walaupun kebanyakan dari mereka tidak bersedia menjadi ibu.

Kebanyakan daripada gadis-gadis ini terpaksa membayar sejumlah besar wang, sehingga RM18,000, untuk perjalanan dari Myanmar ke Malaysia. Wang tersebut tidak hanya untuk menampung kos perjalanan, tetapi juga sebahagian daripada janji bahawa masa depan mereka akan menjadi lebih cerah selepas perkahwinan.

“Ini adalah satu-satunya jalan keluar bagi saya,” kata F, seorang gadis berusia 16 tahun yang menyaksikan sendiri rumahnya dibakar dan ibu saudaranya dibunuh oleh askar Myanmar. “Saya belum bersedia untuk berkahwin, tetapi saya tidak mempunyai pilihan.”

"Ini saja jalan keluar yang ada" - Perkahwinan bawah umur warga Rohingya yang dirancang jadi 'trend' di Malaysia

Perkahwinan yang diatur sebelumnya adalah satu bentuk kezaliman baru yang dihadapi oleh warga Rohingya. Kurangnya perhatian dari masyarakat global terhadap krisis Rohingya dan dasar imigrasi yang ketat menjadikan gadis-gadis ini hampir tidak mempunyai pilihan.

Waktu krisis bot Laut Andaman pada tahun 2015, kebanyakan pelarian Rohingya yang terdampar di laut adalah lelaki. Tetapi tahun ini, lebih daripada 60% daripada Rohingya yang selamat dari Laut Andaman adalah wanita dan kanak-kanak, mengikut statistik agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Bilangan yang tepat bagi pengantin kanak-kanak warga Rohingya di Malaysia tidak diketahui secara pasti. Tetapi peguam bela yang bekerja dengan gadis-gadis tersebut menyatakan bahawa mereka telah melihat peningkatan ketibaan sejak dua tahun yang lalu.

“Banyak orang Rohingya datang untuk berkahwin,” kata Nasha Nik, pengarah eksekutif Rangkaian Pembangunan Wanita Rohingya, yang telah berinteraksi dengan ratusan pengantin kanak-kanak dalam beberapa tahun terakhir.

Sebagai catatan, sejak tahun 2017, warga Rohingya telah melarikan diri dari negara mereka setelah berlakunya “pembersihan etnik”. Namun, pada awal tahun 2020, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) telah mengeluarkan amaran keras kepada Myanmar untuk menghentikan pembunuhan kaum Muslim di sana.

BACA:
Menjadi salah satu tarikan yang unik di Jepun, ini kisah gelap tentang Hutan Aokigahara yang ramai tak tahu
Elak perasaan riak dan takbur, AZ Pemurah selesa sorok identiti ketika melakukan kerja kebajikan
Penduduk kampung kental, selamba berumah yang dikelilingi kubur