Ini yang akan berlaku jika internet tiba-tiba ‘hilang’ diseluruh dunia, memang membatu dan tak boleh buat apa-apa

Ini yang akan berlaku jika internet tiba-tiba ‘hilang’ diseluruh dunia, memang membatu dan tak boleh buat apa-apa.

Tidak dinafikan, rangkaian ini sememangnya memberi pelbagai kebaikan dan juga keburukan bergantung kepada individu yang menggunakannya.

Sudah menjadi suatu normalisasi untuk manusia pada masa kini menggunakan gajet seperti telefon pintar, komputer riba atau tablet yang sentiasa disambungkan dengan rangkain internet.

Rangkaian internet yang mula dikomersialkan sekitar 33 tahun dahulu telah mengubah norma masyarakat dunia dalam pelbagai sudut.

Tidak dinafikan, rangkaian ini sememangnya memberi pelbagai kebaikan dan juga keburukan bergantung kepada individu yang menggunakannya.

Pun begitu, pernahkah kita terfikir apa yang akan berlaku sekiranya rangkaian internet di seluruh dunia termati untuk jangka masa yang panjang pada zaman kemajuan teknologi ini.

Ini yang akan berlaku jika internet tiba-tiba 'hilang' diseluruh dunia, memang membatu dan tak boleh buat apa-apa

Berikut kami kongsikan kesannya mengikut kajian BBC Science Focus:

Selepas satu hari tiada internet
Pada akhir hari pertama tiada internet, syarikat terkemuka seperti Facebook dan Google akan kerugian lebih daripada 300 juta pound bersamaan RM1.7 bilion dalam pendapatan iklan mereka.

Kebanyakan perniagaan lain juga akan terhenti dan mengalami kerugian kerana perbankan, rangkaian telefon mudah alih semuanya bergantung kepada internet untuk berfungsi.

Ini membuktikan ketiadaan internet dalam jangka masa hanya satu hari sahaja sudah cukup untuk menjatuhkan ekonomi di seluruh dunia.

Selepas seminggu tiada internet
Sekarang apa pula yang akan berlaku sekiranya internet mati untuk jangka waktu seminggu? Yang sehari pun dah cukup memeningkan kepala.

Jika seminggu pula, Grid tenaga moden di seluruh dunia akan menjadi tidak seimbang dan gangguan seperti ketiadaan elektrik akan berlaku di seluruh dunia.

Hal ini kerana, Grid tenaga moden bergantung kepada internet untuk mengkoordinasikan loji-loji kuasa dan stesen elektrik.

Gas paip yang kebanyakan digunakan di negara Eropah juga akan ditutup kerana ia bergantung sepenuhnya kepada tenaga dan internet.

Selepas sebulan tiada internet
Stesen minyak menggunakan elektrik untuk ‘pump’ bahan api, dan ia memerlukan sambungan internet untuk memantau tahap tangki.

Selain itu, ketiadaan internet juga akan menjejaskan proses transaksi jual beli antara stesen minyak dan juga pelanggan.

Bahan api sememangnya penting untuk kenderaan, maka pasar raya pula tidak akan dapat menjalankan perniagaan mereka kerana tidak boleh menghantar atau menerima stok.

Perkara ini akan menyebabkan berlakunya rusuhan secara besar-besaran dari orang ramai yang berada dalam keadaan terdesak.

Lebih menakutkan, pihak berkuasa juga tidak lagi berupaya menghalang rusuhan kerana mereka turut terkesan dengan ketiadaan bahan api. Kereta polis, trak bomba atau tentera semuanya perlukan minyak untuk bergerak.

Kereta-kereta elektrik juga akan terkesan kerana mereka memerlukan internet untuk mengecas kenderaan dengan penggunakan stesen pengecasan.

Selepas setahun tiada internet
Di dunia yang telah pesat berkembang, kebanyakan negara akan mewujudkan semula rangkaian telefon bawah tanah seperti zaman dahulu untuk membina semula masyarakat.

Ekonomi pertanian asas di kebanyakan negara juga akan kembali demi meningkatkan semua sumber makanan yang terjejas.

Apa yang lebih mengerikan, dijangka bilangan kematian akibat kelaparan, sejuk, dan ketidakstabilan dianggarkan mencapai satu billion di seluruh dunia.

Secara ringkasnya, pada ketika ini ekonomi global akan kembali ke tahap tahun 1930-an.

BACA:
Lelaki berumur 26 tahun bayar denda sebanyak RM30,000 pada suami, terlanjur dengan isteri orang sampai hamil
Lelaki berumur 26 tahun bayar denda sebanyak RM30,000 pada suami, terlanjur dengan isteri orang sampai hamil
“Ibu aku sangat alim, berpuluh kali khatam quran, bertudung labuh, dan tegas, alangkah terkejutnya aku bila tengok phone dia”