“Isteri benci aku hanya sebab 3 perkara ni, sampai tawar hati dengan aku, tapi bila aku siasat rupanya ada udang dibalik batu”

“Isteri benci aku hanya sebab 3 perkara ni, sampai tawar hati dengan aku, tapi bila aku siasat rupanya ada udang dibalik batu”.

Sembunyikan profil saya. Di sini, saya ingin berkongsi kisah saya sebagai pengajaran kepada suami-isteri di luar sana.

Saya baru saja bercerai tahun lalu setelah lima tahun hidup bersama, dan kami mempunyai dua orang anak. Perceraian terjadi kerana isteri saya yang meminta. Berikut adalah sebab-sebab kenapa bekas isteri saya memutuskan untuk bercerai:

Saya solat secara sporadik, kadang-kadang dia ingin berjemaah, tetapi saya sering pura-pura lupa.

Saya suka menggunakan telefon bimbit, kurang memberi perhatian kepada anak-anak dan isteri.

Saya tidak memberikan nafkah wang, tetapi menyediakan tempat tinggal, makanan, dan pakaian. Saya menyediakan hampir semua perbelanjaan rumah, dan bekas isteri saya hanya melengkapinya jika ada kekurangan.

"Isteri benci aku hanya sebab 3 perkara ni, sampai tawar hati dengan aku, tapi bila aku siasat rupanya ada udang dibalik batu"

Kerja rumah dibebankan kepada bekas isteri saya, dan saya hanya akan melakukannya jika dia memaksa. Terkadang, saya lupa dan bersikap suka menangguhkan.

Saya bukan jenis lelaki yang suka bersosial, selepas bekerja, saya pulang ke rumah, membawa anak dan isteri jalan-jalan di pusat membeli-belah hujung minggu, belanja barang dapur hujung bulan, dan bercuti sekurang-kurangnya setahun sekali. Saya tidak pernah berbuat curang, apalagi memukul atau merokok.

Sikap saya yang kurang tanggap terhadap empat perkara yang saya sebutkan di atas (meskipun dia sering menasihati saya untuk berubah) menyebabkan bekas isteri saya kehilangan rasa sayang terhadap saya.

Walaupun saya berjanji untuk berubah dan mencuba untuk membawa bekas isteri saya ke kaunseling, dia menolaknya. Rasa hatinya telah padam, dan saya akhirnya menerima keputusan itu tanpa sebarang peluang untuk memperbaiki hubungan kami. Saya mengaku dan melepaskannya dalam keadaan terpaksa.

Saya berasa sedih kerana anak-anak saya masih kecil dan tidak mempunyai keluarga yang sempurna. Saya merindui keluarga saya yang dulu dan masih mencintai mereka.

Kepada suami di luar sana, hargailah isteri anda, sentiasa mendengar dan berkomunikasi dengan mereka. Belaian dan perhatian mereka, tunaikan tanggungjawab sebagai suami.

Ingatkanlah pengorbanan mereka yang melahirkan anak-anak kita, meninggalkan keluarga mereka untuk bersama kita. Isteri hanyalah pinjaman, dan pada bila-bila masa Allah boleh mencabutnya.

Saat itu, penyesalan tidak berguna. Anda akan merasa sangat sepi, pulang ke rumah yang sunyi, tanpa tawa anak dan isteri, bahkan raya tanpa mereka, terasa sepertinya akan selamanya sendiri.

Benarlah pepatah, ketika ada di depan mata tidak dihargai, ketika hilang baru menyesal. Fikirlah, wahai suami. Jangan menjadi seperti saya.

Kepada isteri, janganlah membuat perceraian sebagai penyelesaian kepada masalah. Ingatlah anak-anak kecil dan kebaikan suami, pasti ada walaupun sebesar zarah.

Manusia ini tidak sempurna, masing-masing memiliki kebaikan dan kekurangan. Perkahwinan adalah perkongsian, menerima baik dan buruk pasangan. Hanya dengan begitu, kita saling melengkapi dan insya Allah pasti bahagia.

Kepada bekas isteri saya, saya mohon maaf jika saya telah mengabaikan anda, tidak menjaga anda, dan tidak menjadi imam sebagaimana yang anda harapkan. Walaupun saya mungkin telah kehilangan kasih sayang kepada anda, namun tidak mungkin untuk saya melupakan anda kerana anda adalah cinta pertama saya. Di mana pun saya pergi, pasti akan ada kenangan yang membuat saya teringat kepada anda.

Nota: Mengapa saya tidak merujuk semula kepada isteri saya kerana beberapa minggu sebelum perceraian, saya tahu dia sudah memiliki pengganti baru. Malah, dia sudah berdating lagi selepas bekerja, saya tahu kerana saya mengintip. Ia benar-benar terasa sedih dan kecewa bagiku.

BACA:
Cara mudah nak tahu tayar kereta anda masih elok atau sudah haus, dengan menggunakan syiling 10 sen
Kapal angkasa UFO terhempas dalam kampus, berbentuk piring terbang dan mempunyai antena
Pelakon senior terpaksa tinggal di hutan akibat jatuh miskin, dipelawa pontianak untuk tinggal bersama