JebatDerhaka

Isu larangan tulis ucapan ‘Merry Christmas’ pada kek tempahan, JAKIM tampil beri penjelasan

Isu larangan tulis ucapan ‘Merry Christmas’ pada kek tempahan, JAKIM tampil beri penjelasan.

Beberapa hari yang lalu, satu kisah mengenai larangan menulis ucapan ‘Merry Christmas’ pada tempahan kek di sebuah premis makanan telah menjadi viral disebabkan keperluan mematuhi syarat Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Kisah tersebut mencetuskan pelbagai reaksi dari orang ramai berkenaan dengan ‘larangan’ yang dinyatakan dalam ‘memo dalaman’ yang tersebar luas di media sosial. Beberapa pelanggan malah menyifatkan premis makanan tersebut sebagai rasis.

Bagaimanapun, sebagai tanggapan terhadap kontroversi ini, JAKIM telah memberikan penjelasan bagi mengatasi salah faham berkaitan dengan larangan menghiasi ucapan ‘Merry Christmas’ pada tempahan kek.

Dalam satu kenyataan di media sosial, JAKIM menyatakan bahawa premis makanan yang memegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia tidak dihalang untuk menerima permintaan pelanggan yang ingin menulis ucapan perayaan apa pun pada tempahan kek atau produk lainnya.

Sebelum ini, Free Malaysia Today melaporkan sebuah premis makanan menjual kek yang dituduh sebagai rasis kerana enggan menulis ucapan Krismas pada kek yang ditempah oleh pelanggan.

Isu larangan tulis ucapan 'Merry Christmas' pada kek tempahan, JAKIM tampil beri penjelasan

Wakil dari premis tersebut menjelaskan bahawa mereka terpaksa mematuhi peraturan ini atau berisiko kehilangan sijil halal mereka. Tambahan pula, memo yang menjadi viral sepatutnya hanya untuk kegunaan dalaman premis tersebut, namun salah seorang kakitangan telah menunjukkan memo tersebut kepada pelanggan sebagai cara untuk membela diri.

Sementara itu, disebutkan bahawa salah faham ini bukanlah isu baru dan telah dijawab oleh JAKIM pada 25 Disember 2020 dan 1 November 2023.

Menurut kenyataan media berkaitan, ucapan perayaan adalah dibenarkan pada produk selagi ia tidak dibuat dengan niat untuk dipamerkan di premis yang telah mendapat sijil halal atau pada produk yang mempamerkan logo halal. Penjelasan lanjut boleh dirujuk di sini.

Masyarakat diminta untuk merujuk kepada JAKIM atau Jabatan/Majlis Agama Islam Negeri jika terdapat sebarang kekeliruan berkaitan dengan pengesahan sijil halal.

BACA:
Ini rupanya tujuan asal sesetengah lif ada cermin didalamnya, bukan sekadar hiasan semata-mata
Arab Saudi dilanda fenomena yang jarang berlaku, gunung memutih sebab salji
Sekolah rendah tubuh kelab syaitan lepas sesi pembelajaran, cetus tentangan hebat pemimpin agama dan penduduk