Jangan terpengaruh dengan tawaran ternakan harga luar biasa, Jabatan Perkhidmatan Veterinar dedah punca

Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) menasihatkan orang ramai agar tidak terpengaruh mengenai tawaran atau promosi ternakan yang berharga luar biasa murah dari pasaran.

DVS dalam kenyataannya mengatakan bahawa ini kerana terdapat kebimbangan bahawa ternakan yang ditawarkan mungkin tidak menjalani pemeriksaan kesihatan veterinar yang diperlukan sebelum pemindahan dan penyembelihan ternakan.

“DVS memperhatikan peningkatan jualan kambing dengan harga yang sangat murah, dan kita bimbang bahawa bekalan ini mungkin diperolehi dari sumber yang tidak diketahui status kesihatan ternakan yang berkaitan.

“Bagi ternakan yang diimport dari luar negara, proses kuarantin diperlukan untuk memastikan kesihatan ternakan tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

DVS juga menekankan bahawa ternakan yang tidak melewati proses kuarantin dan status kesihatannya tidak diketahui mungkin membawa pelbagai penyakit ternakan serta penyakit zoonotik yang berisiko untuk manusia.

Jangan terpengaruh dengan tawaran ternakan harga luar biasa, Jabatan Perkhidmatan Veterinar dedah punca

“Penyakit zoonotik boleh tersebar kepada manusia melalui kontak langsung atau tidak langsung dengan haiwan yang terinfeksi, makanan, atau vektor (seperti kutu, nyamuk, dan sebagainya).

“Antara penyakit zoonotik yang boleh tersebar melalui ternakan adalah antraks, bruselosis, leptospirosis, dan klamidiosis,” katanya.

DVS juga menyatakan bahawa pembeli ternakan berisiko tinggi untuk terjangkit penyakit-penyakit zoonotik jika status kesihatan ternakan yang dibeli tidak diketahui.

“Risiko penularan penyakit kepada ternakan sedia ada juga meningkat jika ternakan tersebut dibeli untuk tujuan penternakan.

“Ini boleh mengakibatkan kerugian akibat kematian ternakan yang tinggi, meningkatkan kos kawalan penyakit, dan mengancam industri ternakan negara,” tambahnya.

Untuk mengatasi isu ini, DVS telah menubuhkan task force untuk mengesan ladang-ladang yang disyaki sebagai tempat simpanan ternakan yang tidak diketahui sumber bekalan ternakan.

“Ladang-ladang yang disyaki ini akan dipantau secara aktif oleh DVS dari segi kesihatan ternakan.

“Jika ternakan di ladang tersebut diuji positif membawa penyakit, tindakan kuarantin dan kawalan penyakit akan dilaksanakan,” katanya.

DVS juga mengingatkan pembeli ternakan supaya meminta penjual menunjukkan permit pemindahan ternakan, sijil kesihatan, dan mengenal pasti tanda pengenalan ternakan untuk memastikan ternakan telah diperiksa oleh DVS.

BACA:
Penat balik kerja tak hilang lagi, balik je rumah bini aku jerit-jerit, tak sangka ini yang aku dengar lepas tegur isteri aku
Niat tak menghalalkan cara, lelaki sanggup menyamar dari perempuan semata-mata nak tengok gadis berniqab
Jemaah terkejut beruk, lelaki selamba tunggang motosikal kuasa elektrik dalam masjid