Kecoh satu dewan, jasad makhluk asing dipamerkan kepada umum masa sidang parlimen berlangsung

Kecoh satu dewan, jasad makhluk asing dipamerkan kepada umum masa sidang parlimen berlangsung.

Jasad yang didakwa sebagai makhluk asing telah dipamerkan pada sesi Parlimen di Mexico. Ini menandakan acara kongres pertama di Amerika Latin yang membincangkan mengenai UFO, lapor Reuters.

Pada sidang yang berlangsung Selasa lalu mengenai Fenomena Anomali Tidak Dikenalpasti (UAP), ahli politik telah dipamerkan dua artifak yang didakwa oleh wartawan Mexico dan peminat UFO, Jaime Maussan sebagai bangkai luar angkasa.

Maussan berkata spesimen itu tiada kaitan dengan mana-mana kehidupan di Bumi.

Dua badan bersaiz kecil itu diletakkan di dalam kotak, dengan tiga jari pada setiap tangan dan kepala yang memanjang. Maussan berkata ia ditemui di Peru berhampiran Nazca Lines purba pada 2017. Ia didakwa berusia kira-kira 1,000 tahun, dianalisis melalui proses pentarikhan karbon oleh Universiti Autonomi Kebangsaan Mexico (UNAM).

Maussan berkata ini adalah kali pertama bukti sedemikian dipamerkan kepada umum.

Kecoh satu dewan, jasad makhluk asing dipamerkan kepada umum masa sidang parlimen berlangsung

“Saya fikir terdapat bukti jelas bahawa kita sedang berhadapan dengan spesimen bukan manusia yang tiada kaitan dengan mana-mana spesies lain di dunia dan semua kemungkinan terbuka untuk mana-mana institusi saintifik untuk menyiasatnya,” kata Maussan.

Jose de Jesus Zalce Benitez, pengarah Institut Saintifik untuk Kesihatan tentera laut Mexico, berkata sinar-X, pembinaan semula 3-D dan analisis DNA telah dijalankan pada mayat makhluk asing tersebut.

“Saya boleh mengesahkan bahawa mayat ini tiada kaitan dengan manusia,” katanya.

UNAM pada Khamis mengatakan bahawa kerja yang dijalankan oleh Makmal Kebangsaan Spektrometri Jisim dengan Pemecut (LEMA) hanya bertujuan untuk menentukan umur sampel.

“Kami tidak boleh membuat kesimpulan sama sekali tentang asal usul sampel ini,” kata kenyataan itu.

BACA:
Padah pakai baju longgar, wanita kantoi seludup 16 ekor binatang ‘hampir pupus’ dalam coli
Wanita bekerjaya harus berwaspada, ramai terjerat dalam ‘scammer’ perkahwinan
Ronaldinho digesa buat ujian DNA, muka pemain bola wanita berasal dari Afrika seakan sama