Kekejaman yang melampaui batas, jumlah bom yang digugurkan negara haram menyamai perang dunia kedua

Sejak Oktober tahun lalu, Tentera Israel telah menjatuhkan lebih daripada 70,000 tan bom di Semenanjung Gaza, menyebabkan kemusnahan besar-besaran dan menarik perhatian komuniti antarabangsa.

Jumlah bahan letupan ini jauh melebihi bom yang digugurkan di Dresden dan Hamburg, Jerman serta London, Britain semasa Perang Dunia Kedua.

Pada akhir April lalu, Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia Euro-Mediterranean menganggarkan bahawa sekitar 70,000 tan bom telah dijatuhkan di Semenanjung Gaza dalam tempoh enam bulan, dari 7 Oktober tahun lalu hingga 24 April yang lepas.

“Tentera Israel dianggarkan telah menjatuhkan lebih 70,000 tan bahan letupan di Semenanjung Gaza, di samping operasi jentolak mereka.

“Ia mengakibatkan kemusnahan semua bangunan dalam jarak sehingga satu kilometer di timur dan utara Semenanjung, untuk mewujudkan apa yang dipanggil zon penampan,” katanya.

Kekejaman yang melampaui batas, jumlah bom yang digugurkan negara haram menyamai perang dunia kedua

Perbandingan dengan sejarah perang dunia menunjukkan betapa dahsyatnya situasi di Gaza. Semasa Perang Dunia Kedua, Jerman mengebom London dengan menjatuhkan sekitar 18,300 tan bom antara 1940 hingga 1941.

Pihak Berikat pula menjatuhkan 8,500 tan bom di Hamburg pada musim panas 1943 dan 3,900 tan bom di Dresden pada Februari 1945.

Jumlah bahan letupan yang digunakan oleh Tentera Israel di Gaza adalah berkali-kali ganda lebih besar daripada jumlah bom yang digunakan dalam serangan besar-besaran tersebut.

Kemusnahan akibat bom di Gaza bukan sahaja memusnahkan infrastruktur dan bangunan, tetapi juga memberikan kesan buruk kepada penduduknya.

Pemantau hak asasi manusia melaporkan bahawa kemusnahan yang dilakukan oleh tentera Israel melalui penggunaan bahan letupan ini telah mengakibatkan kehancuran total dalam jarak satu kilometer di timur dan utara Semenanjung Gaza, mewujudkan apa yang dipanggil zon penampan.

Operasi ini menyebabkan ribuan penduduk kehilangan tempat tinggal dan menambahkan lagi penderitaan mereka yang sudah sedia tertekan akibat konflik yang berpanjangan.

Keadaan ini juga menyebabkan krisis kemanusiaan yang teruk, di mana bekalan asas seperti makanan, air bersih, dan perubatan semakin sukar diperolehi.

Ribuan nyawa terancam, dan kesan psikologi yang dihadapi oleh penduduk, terutamanya kanak-kanak, adalah sangat mendalam.

Kesan jangka panjang dari tindakan ini mungkin termasuk gangguan kesihatan mental yang serius dan trauma yang berpanjangan.

Krisis ini menyeru perhatian dan tindakan segera dari komuniti antarabangsa. Bantuan kemanusiaan perlu disalurkan dengan segera dan tanpa halangan untuk mengurangkan penderitaan penduduk Gaza.

Di samping itu, tekanan diplomatik dan politik perlu ditingkatkan untuk mencari penyelesaian damai yang dapat mengakhiri konflik dan membina semula kehidupan di Gaza.

Dengan situasi yang semakin meruncing, adalah penting untuk memastikan bahawa suara-suara yang menyeru kepada keamanan dan keadilan didengar dan diambil tindakan.

BACA:
Setelah sekian lama menyepi, Mondy Tattoo kini berbadan dua, dedah hamil 8 bulan tanpa lelaki
Pasangan suami isteri berputih mata, emas ‘reban ayam’ bernilai RM25,000 hilang
Bapa terkejut anak-anak terjamah daging babi, terkilan rider salah hantar makanan tak halal masuk dalam rumah