Kisah misteri penyakit Ustaz Kazim bakal diadaptasi dalam filem, ini syarat yang perlu di buat ketika pergambaran

Baru-baru ini, pendakwah bebas yang terkenal, Datuk Kazim Elias, menjadi tumpuan ramai di Malaysia. Kisah beliau yang berdepan dengan penyakit misteri telah menarik perhatian umum dan menjadi perbincangan hangat.

Keadaan yang dialami oleh Datuk Kazim telah memberi inspirasi kepada syarikat produksi Mawi World Entertainment untuk mengangkat kisah tersebut menjadi sebuah filem bertajuk “Zim Zim Ala Kazim”.

Penerbit dan pengarah filem ini, Mawi, menyatakan bahawa idea untuk menghasilkan filem tersebut timbul selepas bertemu dengan Ustaz Kazim.

“Semasa berjumpa, kami berbual dan beliau berkongsi mengenai penyakit misteri yang dialaminya. Sebenarnya, apa yang dilalui oleh Ustaz Kazim, saya juga pernah mengalami keadaan yang hampir serupa,” jelas Mawi.

Tambah Mawi, beliau meminta kebenaran daripada Ustaz Kazim untuk menghasilkan filem berdasarkan pengalaman pendakwah itu menghadapi penyakit misteri. Ujarnya, beliau merasa lega apabila Ustaz Kazim memberi persetujuan untuk penghasilan “Zim Zim Ala Kazim”.

Kisah misteri penyakit Ustaz Kazim bakal diadaptasi dalam filem, ini syarat yang perlu di buat ketika pergambaran

“Tidak sukar untuk saya meyakinkan beliau. Pada pertemuan kedua, beliau menceritakan lebih mendalam dan pada pertemuan ketiga, saya membawa penulis skrip,” katanya.

Berkenaan jalan cerita, Mawi menjelaskan bahawa kira-kira 70-80 peratus daripada filem ini adalah berdasarkan kisah sebenar yang dialami oleh Ustaz Kazim.

Selebihnya, terdapat elemen tambahan untuk memastikan penceritaan lebih menarik. Filem ini berkisar tentang sekumpulan pencari hantu yang sering melakukan aktiviti paranormal dan dibintangi oleh pelakon hebat seperti Bell Ngasri, Anas Tahir, dan Shanthesh Kumar sebagai teraju utama.

Sepanjang penggambaran, Mawi mengakui bahawa prosesnya berjalan lancar, namun terdapat beberapa kejadian mistik.

“Ada satu masa itu ketika hendak memulakan penggambaran, tiba-tiba penyakit Ustaz Kazim menyerang semula sehingga kulit beliau berdarah. Apa pun, situasi berkenaan dapat diatasi dengan baik,” ujarnya.

BACA:
Lelaki alami detik cemas ketika berada di hotel ini, lampu tiba-tiba tutup sendiri ketika jalan di kaki lima
Wanita hidup mewah selama 18 tahun, guna identiti orang lain kaut duit wang persaraan hari tua
Korea Utara buat perangai jelek, terbangkan belon berisi sampah dan najis ke Korea Selatan