Lelaki dipantau pihak hospital selama 2 hari lepas tahan bersin

Lelaki dipantau pihak hospital selama 2 hari lepas tahan bersin.

Berita mengenai pecahnya saluran pernafasan seorang lelaki di Thailand disebabkan menahan diri daripada bersin kini menjadi sorotan. Kejadian ini pertama kali didedahkan oleh pakar perubatan forensik dari Universiti Srinakharinwirot, Dr. Veerachai Jarusachaisri.

Pesakit tersebut dilaporkan sedang memandu ketika dia hendak bersin. Namun, alih-alih membiarkan bersin berlaku, dia memutuskan untuk menahan diri dengan menutup hidung dan mulutnya. Tindakan ini meningkatkan tekanan pada saluran pernafasannya sebanyak 20 kali ganda berbanding biasa, akhirnya menyebabkan pecahnya saluran pernafasannya.

Pesakit tersebut kemudian dirujuk ke jabatan kecemasan kerana mengalami sakit leher dan bengkak yang teruk. Walaupun demikian, dia tidak mengalami masalah pernafasan, menelan, atau bercakap.

Lelaki dipantau pihak hospital selama 2 hari lepas tahan bersin

Tomografi (CT) yang dijalankan memperlihatkan kesan luka berukuran 2×2 milimeter pada saluran pernafasannya, yang disebabkan oleh peningkatan tekanan secara tiba-tiba. Doktor membuat kesimpulan bahawa lelaki tersebut tidak memerlukan pembedahan. Sebaliknya, dia dipantau selama dua hari untuk memastikan tahap oksigennya kekal stabil.

Laporan susulan setelah lima minggu kemudian menunjukkan bahawa luka tersebut telah sembuh dengan baik, seperti yang terlihat dalam imbasan CT.

BACA:
Penumpang komuter buat perangai, selamba buang air kecil dalam gerabak depan orang ramai
Elak dari terlepas bayar cukai, LHDN ‘pasang mata’ dekat influencer yang kerap tayang kemewahan
Rupanya ada 13 buah pulau yang dikatagorikan sebagai pelik dan menyeramkan