Longgar undang – undang konservatif, UAE buka kilang bir pertama di Abu Dhabi

Longgar undang – undang konservatif, UAE buka kilang bir pertama di Abu Dhabi.

UAE kini membuka kilang bir pertama di Abu Dhabi pada bulan ini, menjadikannya syarikat pertama yang membuat alkohol secara sah di rantau Teluk tersebut.

Lesen telah diberikan kepada restoran Craft by Side Hustle untuk menjual bir yang telah dibancuh di tempat tersebut, menurut laporan dari MyNews. Pembeli kini dapat membeli bir dan minuman keras import Side Hustle di kedai minuman keras UAE, walaupun semua produk yang dibungkus masih perlu dikeluarkan dari luar negara di bawah peraturan baharu.

Kilang bir ini adalah yang pertama dibuka di bawah perubahan peraturan yang tidak disedari yang diterbitkan di Abu Dhabi pada tahun 2021. Perubahan tersebut membolehkan pemegang lesen menapai minuman beralkohol untuk dimakan di tempat tersebut.

Tindakan ini merupakan langkah untuk melonggarkan undang-undang konservatif sosial di UAE dan rantau Teluk sekitarnya, sejajar dengan pembukaan ekonomi dan penumpuan pada industri selain minyak.

Longgar undang - undang konservatif, UAE buka kilang bir pertama di Abu Dhabi

Craft by Side Hustle dijangka akan menyajikan birnya sendiri bersama makanan gaya Selatan Louisiana di lokasi yang mempunyai 250 tempat duduk. Kilang ini diasaskan oleh Chad McGehee, Ketua Pegawai Eksekutif Balmaghie Beverage Group, dan beberapa pelabur lain. Pelancaran dijadualkan pada Disember, dengan pembukaan besar yang dijangka berlangsung pada bulan Februari.

Chad McGehee, yang berasal dari Louisiana, AS, telah pindah ke UAE sekitar 14 tahun yang lalu dan bekerja di syarikat teknologi AS IBM. Beliau mengasaskan kilang tersebut bersama Balmaghie pada tahun 2018, dengan tujuan untuk menawarkan bir yang lebih baik di UAE.

Walaupun undang-undang alkohol di UAE dikawal oleh setiap emirate, Craft by Side Hustle menjadi contoh pertama di rantau tersebut yang dapat membuat bir secara sah. Meskipun begitu, UAE masih mengekalkan larangan sepenuhnya terhadap pengambilan alkohol untuk individu beragama Islam. Pengambilan alkohol dibenarkan hanya untuk mereka yang bukan beragama Islam, dan mereka hanya boleh meminumnya di tempat-tempat tertentu. Melanggar undang-undang tersebut boleh mengakibatkan denda sehingga 2,000 dirham atau penahanan selama 6 bulan.

BACA:
Untuk tumbesaran bayi yang lebih sihat, elakkan dari bagi madu, ini punca yang ramai tak tahu
Pihak tak bertanggungjawab buat taman permainan jadi kebun sayur, ramai puas hati tengok MBAS cantas tanaman
“Awak akan meninggal dunia sebagai failure” – Pelajar beri komen biadap kena ‘sound’ dengan guru