JebatDerhaka

Manusia bakal alami kepupusan jika masalah ini sering terjadi dan berlarutan – Saintis

Manusia bakal alami kepupusan jika masalah ini sering terjadi dan berlarutan – Saintis.

Pernah dengar mengenai ‘gh0st town’? Banyak bandar hari ini tidak berpenghuni sehingga ianya digelar ‘gh0st town’ .Bunyi angin di sekitar bangunan kosong juga kedengaran agak menyer4mkan. Namun, begitulah realiti dunia jika satu hari nanti apabila manusia pu pus dari muka bumi. Konsep ini bukan fiksyen atau teori semata-mata. Sejarah membuktikan yang manusia pernah hampir pu pus. Bayangkan – jika trend sedemikian berterusan, nescaya Bumi hari ini menjadi “gh0st planet”.

Bukti-bukti risik0 kepu-pusan sebenarnya sudah banyak. Ramai saintis turun padang di Jebel Irhoud yang terletak dalam negara Morocco. Jebel Irhoud pernah menarik pemain industri perlombongan. Namun pada tahun 1960, pelombong Morocco menemui sebuah tapak prasejarah; setahun kemudian, saintis arkeologi menemui tengkorak di sini (Hublin, et al., 2017). Sejak hari itu, banyak r4ngka manusia prasejarah dikeluarkan daripada bumi Jebel Irhoud.

Penggalian di Jebel Irhoud

Rngka-rngka ini kemudian dibawa ke makmal untuk tujuan penyelidikan. Pertama seakli, saintis menokhtahkan orang-orang prasejarah ini hidup sekitar 315,000 tahun yang lalu. Wajah mereka adalah sama seperti kita, cuma sedikit melonjong yang membawa sebarang kemungkinan tentang saiz otak (Greshko, 2017). Walau bagaimanapun, saintis mengesahkan nasib manusia prasejarah jarang elok. Malah dua kali manusia prasejarah menghampiri kepu pusan, terutamanya pada zaman antara 195,000-123,000 tahun yang lalu.

Bukti Dalam Darah Kita

Manusia bakal alami kepupusan jika masalah ini sering terjadi dan berlarutan - Saintis

Pada zaman ini, keadaan Bumi semakin sejuk dan kering. Saintis menemui bukti migrasi manusia daripada Jebel Irhoud ke arah satu kawasan pesisiran laut yang kaya dengan kerang (Marean, 2010). Migrasi ini bukan mudah; populasi manusia tumbang begitu mendadak sampai jadi ibaratkan macam nasib harimau (Panthera tigris jacksoni) di Semenanjung Malaysia sekarang. Walaupun krit1kal lagi ng3ri, penemuan ini membuktikan keupayaan akal dalam minda manusia terdahulu. Mereka berfikir untuk menyelesaikan masaIah yang timbul… cuma impaknya sangat p3dih kalau tengok dari segi genetik.

Ambil contoh cimpanzi misalnya. Dari segi fizikal, semua cimpanzi nampak sama – macam bapa yang sengaja tidak bayar nafkah anak. Namun genetik kalangan cimpanzi sangat berpelbagaian – malah dalam satu kawasan yang sama sekalipun. Mudah kata, kelompok cimpanzi di situ lain untuk dibandingkan dengan kelompok di sini. Tetapi manusia di seluruh dunia mempunyai genetik bertunggal, sama dan tidak berpelbagaian antara satu sama lain (Gee, 2021). Perkara ini berpunca kerana semua manusia sekarang turun daripada leluhur daripada kawasan pesisiran laut yang diceritakan.

Roda Sedang Berputar

Saintis berpendapat risik0 kepu pusan ini memberi impak kepada kehidupan manusia moden. Sejak kebelakangan ini, kualiti sp3rma dikatakan menurun begitu mendadak dengan pencem4ran dikatakan punca (Aggarwal-Schifellite, 2021). Kemudian aktiviti ekonomi manusia pula tidak mesra alam, dikeruhkan pula dengan peluang ekonomi tidak seimbang untuk semua terutamanya golongan miskin.

Perkara ini terbukti benar, dengan impak perubahan iklim terhadap industri makanan. Berdekad-dekad petani mengerjakan bumi dengan baja kimi4 hingga tanah hilang kualiti (soil degr4dation). Kemudian pengurusan perikanan yang dikatakan overfishing pula. Impak-impak ini membawa risik0 merb4haya terhadap manusia, yang tiada manfaat dari segi genetik untuk dibandingkan dengan haiwan.

Atas sebab itu juga, kadar kelahiran sedang menurun daripada “5:1” ke “2.5:1” (anak:ibu). Ikut minda orang ramai, takkan jadi masaIah. Tetapi cuba bayangkan daripada perspektif berikut:

Kehabisan tanah untuk diterokai.

Kadar kesuburan menurun begitu mendadak.

Kadar kelahiran sekarang lebih rendah untuk dibandingkan dengan kadar kem4tian.

Agak meIampau untuk gelabah cakap manusia akan pupus. Tetapi tidak meIampau kalau kata kita sekarang ada masaIah besar. Cuma itulah, kalau cerita pasal sains – siapa yang minat?

BACA:
Bapa tidak berperikemanusaan, sanggup simpan duit dalam bank dan biarkan anak makan lauk telur tiap hari
Sky Train pertama mula beroperasi di China, tergantung bawah landasan dan memiliki lantai kaca
Budak ‘punk’ buat perangai dekat Kelantan, buat konsert liar dan sediakan minuman keras di Felda Paloh