Melibatkan siasatan dari pelbagai sudut, kes Zayn Rayyan sudah capai 90 peratus

Siasatan mengenai kes pembunuhan kanak-kanak autistik Zayn Rayyan Abdul Matiin kini sudah mencapai 90 peratus, menurut kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Hussain.

Beliau menyatakan bahawa siasatan ini melibatkan pelbagai aspek, termasuk saintifik, forensik, dan konvensional. Selain itu, pihak polis sedang berusaha untuk mengenal pasti identiti suspek.

Rentastic Register Page

Razarudin menjelaskan bahawa semua saksi yang telah memberi keterangan sebelum ini mungkin akan dipanggil semula, termasuk ahli keluarga Zayn Rayyan, bagi melengkapkan siasatan.

“Pada masa ini, motif (pembunuhan) adalah sangat penting dan kita tidak mengetahui apa motif sebenar di sebalik pembunuhan kanak-kanak tersebut,” katanya dalam sidang media khas di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini.

Pada 5 Disember yang lalu, kanak-kanak berusia enam tahun itu dilaporkan hilang di Damansara Damai sebelum ditemukan meninggal dunia berhampiran aliran anak sungai, kira-kira 200 meter dari blok rumahnya di Apartment Idaman pada keesokan harinya. Bedah siasat mendapati kanak-kanak itu dipercayai dibunuh.

Razarudin menjelaskan bahawa ujian patologi tidak akan dijalankan lagi kecuali jika terdapat maklumat baharu setelah ini. Berkaitan dengan bantuan dari Interpol, beliau menyatakan bahawa pihaknya hanya menerima laporan saintifik dan forensik untuk membantu dalam siasatan kes tersebut.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay, sebelum ini menyatakan bahawa polis tidak akan menghentikan siasatan sehingga mendapat petunjuk baharu. Sejauh ini, polis telah merekodkan keterangan daripada 225 individu dan mengumpul 248 sampel asid deoksiribonukleik (DNA).

BACA:
Bapa luah rasa kecewa, guru kantoi kutuk murid OKU dan tersalah hantar dalam grup kelas
“Maaf parcel dah buang” – Penghantar bungkusan buat perangai, biadab dan kurang sopan dengan pelanggan
Pesawat terpaksa buat pendaratan kecemasan, panel tingkap bahagian penumpang tercabut