Memiliki rumah dan kenderaan sendiri pada umur 19 tahun, penternak muda kongsi rahsia jadi jutawan

Memiliki rumah dan kenderaan sendiri pada umur 19 tahun, penternak muda kongsi rahsia jadi jutawan.

Pada zaman ini, mendapatkan pekerjaan bukan perkara yang mudah. Walaupun anda mempunyai sijil, sama ada Diploma, Ijazah, atau Master, ia masih tidak menjamin kerjaya yang baik. Contohnya, Saipol Azmir Zainuddin, seorang gembala muda yang hanya menamatkan pendidikannya sehingga darjah enam.

Namun, berkat usaha gigih dan limpahan rahmat Allah, gembala muda ini mendapat pendapatan lebih dari RM1 juta daripada penjualan lembu tahun lalu. Sungguh mengagumkan, bukan? Mari kita kaji perjalanan Saipol sebagai seorang gembala lembu.

Walaupun menghentikan pendidikannya lebih awal daripada rakan sebaya, Saipol membuktikan bahawa kejayaan dapat dicapai melalui usaha gigih dan usaha untuk memulakan ladang ternaknya dengan hanya seekor lembu.

Walaupun saya tidak menamatkan pengajian saya, itu tidak mematahkan semangat saya untuk berjaya kerana itu impian saya sejak kecil.

Saipol berkongsi bahawa dia membeli seekor anak lembu dengan nilai RM450 dengan gaji bulanan pertamanya sebanyak RM750, dengan niat untuk membiakkan dan ternaknya.

Memiliki rumah dan kenderaan sendiri pada umur 19 tahun, penternak muda kongsi rahsia jadi jutawan

Sejak itu, setiap kali saya menerima gaji bulanan, saya akan membeli seekor anak lembu. Akibatnya, pada usia 18 tahun, saya berjaya memiliki 300 ekor lembu.

Semasa itu, dengan bantuan ayah saya, Zainuddin Mat Yatim, 69, saya memelihara dan menjual lembu kepada penduduk tempatan.

Saya menyimpan wang yang saya perolehi daripada penjualan lembu kerana impian saya adalah memiliki ladang ternakan sendiri.

Miliki rumah dan kenderaan sendiri sebelum berkahwin

Pada usia 19 tahun, dia mula menjual lembu secara serius. Menariknya, pada masa itu, dia sudah memiliki kenderaan dan rumah sendiri sebelum berkahwin.

Kini, sebagai penerima Anugerah Peladang Kebangsaan sempena Hari Peladang, Penternak, dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2015, beliau memiliki 700 ekor lembu, 150 ekor kambing, dan 30 ekor kerbau. Saipol juga telah menubuhkan keluarga dan diberkati dengan 5 orang anak.

Kemudian, beliau membuat pinjaman sebanyak RM100,000 daripada Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) melalui Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kuala Langat untuk memperluaskan ternakan lembu.

LPP dan PPK Kuala Langat telah memberikan bantuan yang besar dari segi sokongan pasaran dan promosi ke seluruh negara. Selain itu, penjualan juga dilakukan melalui platform media sosial seperti WhatsApp dan Facebook.

Menyimpan wang untuk membeli tanah

Selepas beberapa tahun menyimpan wang daripada penjualan lembu, Saipol memutuskan untuk membeli lebih daripada 0.8 hektar tanah untuk menampung ternaknya.

Kebanyakan lembu di sini adalah baka tempatan, bukan import. Respon sangat menggalakkan, terutamanya semasa musim perayaan.

Saya memastikan ternakan sihat dan bebas penyakit sebelum dijual untuk mengelakkan sebarang masalah bagi pelanggan. Lembu di sini juga ditandakan supaya pembeli tidak merasa tertipu apabila dihantar ke destinasi mereka kelak.

Secara biasanya, jika seekor lembu mengalami masalah kesihatan, saya akan mengasingkannya untuk mengelakkan penularan kepada lembu-lembu lain.

Ke arah kejayaan yang lebih besar
Saipol, yang memiliki ladang di Kampung Endah, Banting, Selangor, kini mempunyai enam pekerja berjaya dan sedang membina sebuah kandang fidlot yang mampu menampung sehingga 500 ekor lembu.

Kos infrastruktur kompleks kandang dan ladang rumput napier mencapai RM500,000 dan sudah beroperasi sepenuhnya.

Ini memberikan isyarat positif kepada saya untuk terus maju pada masa depan.

Saya juga menawarkan kursus ternakan kepada mereka yang berminat. Golongan muda boleh mengambil peluang ini untuk memulakan projek ternakan mereka sendiri.

BACA:

Hampir terjual lebih 22,000 unit, tindakan individu jual ‘pendrive’ kompilasi lagu melayu jadi tanda tanya warganet
Isteri pelik tak disentuh suami lepas 3 hari berkahwin, terkejut dapat tahu rupanya..
Mati-mati ingat kertas biasa, ibu terkejut anak gunting duit untuk belanja barang dapur