JebatDerhaka

Menteri perdagangan larang guna media sosial untuk menjual, hanya boleh mempromosikan barangan dan perkhidmatan

Menteri perdagangan larang guna media sosial untuk menjual, hanya boleh mempromosikan barangan dan perkhidmatan.

Indonesia akan menguatkuasa peraturan baharu yang melarang berdagang di media sosial seperti TikTok bagi melindungi peniaga kecil, mikro dan sederhana.

Menteri Perdagangan Zulkifli Hasan berkata, menerusi peraturan baharu yang ditandatangani Isnin lalu, platform media sosial hanya dibenar untuk mempromosikan barangan dan perkhidmatan.

“Platform media sosial hanya boleh melaksana promosi barangan dan perkhidmatan serta tidak boleh (melakukan) dagangan langsung serta pembayaran terus.

“(Jadi) Tidak boleh lagi (jual beli terus daripada media sosial seperti sebelum ini), hanya boleh promosi saja,” katanya yang dilapor Antara News.

Zulkifli berkata, seperti televisyen, media sosial atau platform digital lain hanya boleh menjadi ruangan promosi semata-mata, malah kerajaan dengan jelas mengasingkan platform ‘perdagangan sosial’ dan ‘media sosial’.

Menteri perdagangan larang guna media sosial untuk menjual, hanya boleh mempromosikan barangan dan perkhidmatan

“Ia mesti dipisahkan, jadi ia tidak akan menguasai semua algoritma, dan ini menghalang penggunaan data peribadi untuk tujuan perniagaan,” katanya.

Peraturan baharu itu turut menetapkan senarai positif barangan atau produk dibenar diimport, manakala antara barangan yang tidak boleh diimport atau dalam senarai negatif ialah batik.

BACA:
Kisah dan sejarah tentang Kicap Cap Udang, mula menapak pada tahun 1945
Lelaki maut terjatuh jambatan gara-gara Google Map, keluarga nekad saman demi membela nasib
Budak 7 tahun bengkak pipi dilempang guru gara-gara tak jumpa surat dalam bag sekolah