MH370 boleh dijumpai semula dalam beberapa hari jika melakukan perkara ini – Pakar

MH370 boleh dijumpai semula dalam beberapa hari jika melakukan perkara ini – Pakar.

Misteri kehilangan penerbangan MH370 Malaysia Airlines mungkin dapat dipecahkan dalam masa “beberapa hari” dengan usaha pencarian baru, menurut kenyataan seorang pakar. Penerbangan MH370 hilang sekitar 38 minit selepas berlepas dari Lapangan Terbang Kuala Lumpur di selatan Malaysia dalam perjalanan ke Beijing, China, pada 8 Mac 2014.

Pada bulan September, pakar aeroangkasa Jean-Luc Marchand dan juruterbang Patrick Blelly telah mengemukakan permohonan untuk melakukan pencarian baru berdasarkan maklumat terkini tentang nasib penerbangan tersebut. Semasa berucap di depan Persatuan Aeronautik Diraja, mereka menyatakan bahawa kawasan pencarian baru boleh dijangkakan akan ditemui dalam tempoh 10 hari. “Kami telah melakukan tugasan kami. Kami mempunyai cadangan… kawasan itu kecil dan mengambil kira teknologi baharu, dan ia akan mengambil masa 10 hari,” kata Marchand.

Pasangan tersebut telah meminta Pihak Berkuasa Keselamatan Pengangkutan Australia, Kerajaan Malaysia, dan syarikat penerokaan Ocean Infinity untuk memulakan pencarian baru. Pada tahun sebelumnya, Ocean Infinity telah menyatakan minat untuk melanjutkan pencarian setelah menjelajahi kawasan Lautan Hindi tanpa kejayaan.

Marchand menyatakan bahawa pencarian yang cepat dapat menjadi alasan yang kukuh untuk menggunakan teknologi pencarian sub-nautika tanpa melibatkan syarikat tersebut. Mereka juga memaklumkan bahawa kawasan pencarian baru itu berdasarkan firasat mereka, yaitu pesawat itu disengajakan dirampas dan ditenggelamkan di lautan dalam.

Marchand menggambarkan peristiwa itu sebagai “perjalanan sepihak yang mengerikan,” dengan keyakinannya bahawa tindakan tersebut mungkin dilakukan oleh seorang juruterbang berpengalaman. “Kabin itu dalam tekanan… dan ini adalah pengawalan perlahan yang menghasilkan serpihan yang minimum. Ini dilakukan supaya tidak terperangkap atau ditemui. Pastinya, pesawat itu tidak akan kelihatan kecuali oleh tentera. Pelaku tahu bahawa jika proses pencarian dan penyelamatan dijalankan, ia akan dilakukan di laluan penerbangan,” katanya.

MH370 boleh dijumpai semula dalam beberapa hari jika melakukan perkara ini - Pakar

Mereka juga memberikan bukti tambahan yang menunjukkan transponder pesawat dimatikan dan “pusingan U” yang dilakukan bukan disebabkan oleh autopilot. Selain itu, mereka menyatakan bahawa perubahan arah yang tiba-tiba berlaku ketika pesawat berada di “tempat yang tidak berpenghuni,” di antara ruang udara Thai, Indonesia, India, dan Malaysia.

“Tuntutan berani ini dibuat setelah laporan terbaru yang berasingan tentang pesawat yang hilang tersebut menyatakan bahawa kawasan pencarian baru di luar pantai Australia telah menimbulkan minat baru dalam usaha pencarian. Laporan setebal 229 muka surat itu mencadangkan serpihan yang hilang dapat ditemui kira-kira 1560km di barat Perth, dan ini berdasarkan teknologi radio ‘memecah tanah’.”

Penyelidik Richard Godfrey, Dr. Hannes Coetzee, dan Profesor Simon Maskell menggunakan teknologi weak signal propagation reporter (WSPR) untuk menjejaki pesawat tersebut. Mereka menyatakan bahawa teknologi ini memberikan bukti baru yang boleh dipercayai dan sejajar dengan analisis oleh Boeing dan analisis drift oleh Universiti Australia Barat terhadap serpihan yang ditemui di sekitar Lautan Hindi.

Kehilangan MH370 tetap menjadi misteri penerbangan yang paling lama dan terus menarik perhatian pelbagai pakar dan ahli teori konspirasi.

BACA:
“Isteri selalu mengadu dengan aku dia selalu resah lepas asar, padahal masa tu aku tengah buat sesuatu dengan..”
‘Tak padan dengan konten’ – Ramai mual tengok lelaki joget sambil tunjuk ketiak berkerak depan makanan
Takut kantoi dengan keluarga dan suami, isteri nekad letak anak dalam termos nasi hasil selingkuh lelaki lain