Pekerja terperangkap dalam lif pejabat dipotong gaji, siap ugut tentang penilaian prestasi kerja oleh majikan

Pekerja terperangkap dalam lif pejabat dipotong gaji, siap ugut tentang penilaian prestasi kerja oleh majikan.

Seorang lelaki di New Delhi meluahkan rasa kesal selepas syarikat tempat dia bekerja mahu memotong gajinya akibat terlewat tiba selama tiga jam kerana terperangkap di dalam lif rosak di bangunan yang sama, lapor laman berita NDTV semalam.

Berdasarkan hantaran dikongsikan di laman sosial Reddit, lelaki yang identitinya tidak didedahkan itu berkata, dia berada di dalam lif pejabat yang secara tiba-tiba berhenti bergerak.

Disebabkan gagal menghubungi petugas penyelenggaraan, dia menghubungi pegawai Jabatan Sumber Manusia (HR) dan memberitahu keadaannya.

Mereka kemudian menghantar juru selenggara sebelum dia berjaya dikeluarkan tiga jam kemudian.

Namun, nasib tidak menyebelahi lelaki tersebut apabila dia diberitahu pegawai HR bahawa dia dianggap tidak hadir pada hari tersebut, menyebabkan gajinya akan dipotong.

Pekerja terperangkap dalam lif pejabat dipotong gaji, siap ugut tentang penilaian prestasi kerja oleh majikan

“Saya berkata kepada mereka bahawa jika mereka mahu menandakan kedatangan saya sebagai tidak hadir, saya mahu pulang ke rumah.

“Namun, penolong pengurus memberitahu bahawa kami kekurangan pekerja, justeru, saya tetap perlu bekerja,” katanya.

Tambah lelaki itu, dia bertegas agar HR membetulkan rekod masa kehadirannya dan sekiranya enggan, dia mahu pulang ke rumah kerana telah dianggap tidak hadir.

“Mereka mula mengugut saya mengenai penilaian prestasi kerja tahunan dan etika bekerja serta menuduh saya mereka pelbagai alasan dan tidak mempunyai motivasi,” jelasnya.

Menurut lelaki tersebut, dia berhasrat membawa perkara tersebut ke mahkamah selepas merekod kejadian kerosakan lif dan menyimpan semua perbualan bersama HR serta penolong pengurus.

Hantaran yang dikongsikan itu menjadi perhatian ramai dan menerima pelbagai komen netizen.

“Saya tidak akan bekerja jika saya ditandakan sebagai tidak hadir. Sebaliknya, syarikat perlu membayar pampasan kepada anda kerana berlakunya insiden tersebut. Sila tukar kerja,” kata seorang pengguna.

“Bagaimana anda boleh bekerja dalam persekitaran penuh ‘toksik’? Jika mereka mahu anda bekerja, mereka perlu menandakan kehadiran anda. Sebaliknya, mereka enggan membayar gaji, namun masih mahu anda bekerja. Adakah ini era perhambaan?” soal pengguna lain.

BACA:
Abang GDEX dipuji, tolong pelanggan simpankan barang berisi mainan ketempat selamat sebelum hujan turun
Peniaga tepi jalan buat perangai jijik, ludah dalam makan untuk larikan jualan, siap tengok kiri kanan sebelum buat
Pasangan China terkejut masa bulan madu di Sabah, jumpa kamera ‘skodeng’ dalam soket elektrik dekat hotel