Pekerjaan makan tuan, bekas jururias kongsi pengalaman cabut bulu mata jenazah ibu saudara sendiri

Trend penggunaan bulu mata palsu atau eyelash extension kelihatan menjadi pilihan yang popular di kalangan wanita, tanpa mengira golongan, semata-mata untuk tampil menawan.

Walau bagaimanapun, ramai tidak sedar bahawa penggunaan bulu mata palsu ini dianggap sebagai haram dalam sisi agama Islam. Terdapat juga yang mengetahui hukum tersebut, tetapi tidak mengendahkannya semata-mata kerana mengejar impian.

Seperti yang dikongsi oleh seorang jurujual yang pernah terlibat dalam perkhidmatan eyelash extension, pengalaman kelam yang dialaminya telah memberikan pengajaran, dan dia berazam untuk berhenti daripada terus terlibat dalam bidang kecantikan.

Menurut wanita yang dikenali sebagai Nayraafikaa, berusia 33 tahun, dia sebelum ini merupakan seorang jururias separuh masa dan pernah menyediakan perkhidmatan eyelash extension dalam tempoh sebulan.

Pada peringkat awal, ibunya menghalangnya daripada terlibat dalam bidang tersebut, namun dia berjaya meyakinkan ibunya dengan menyatakan bahawa eyelash extension tidak dianggap haram dan boleh dilakukan semasa berwuduk.

Pekerjaan makan tuan, bekas jururias kongsi pengalaman cabut bulu mata jenazah ibu saudara sendiri

“Saya sebenarnya menipu mereka kerana terlalu fanatik untuk mencapai impian sebagai jurukecantikan, jadi saya menghalalkan yang haram.”

Namun, perasaan tidak selesa mula dirasainya apabila dia perlu melakukan perkhidmatan mencabut eyelash extension tanpa bantuan pengurus jenazah, tidak lama selepas ibu saudaranya meninggal dunia.

Dia menceritakan bahawa dia mula merasa gemetar dan menangis apabila tangannya menyentuh dahi jenazah ibu saudaranya yang sudah kesejukan.

“Saya cuba menahan air mata tetapi sangat sukar. Saya terpaksa berhenti sejenak untuk tenangkan diri sebelum meneruskan tugas. Saya perlu fokus untuk mencabut setiap bulu mata menggunakan cecair khas yang berfungsi untuk mencairkan gam.”

“Saya perlu berhati-hati kerana bimbang cecair itu masuk ke dalam mata jenazah selain daripada risiko mencabut bulu mata yang asal. Saya mengambil masa lebih dari dua jam untuk mencabut kira-kira 200 helai bulu mata. Selepas selesai, jenazah baru diserahkan kepada pengurus jenazah untuk dimandikan dan dikafankan,” katanya.

Kejadian itu tidak hanya meninggalkan trauma, malah membawa kesedaran kepada Nayraafikaa, sehingga dia berazam untuk tidak lagi menggunakan eyelash extension dan berhenti daripada menyediakan perkhidmatan tersebut.

BACA:
Elak buat 5 perkara ini jika tidak mahu aircond kenderaan anda cepat rosak
Hamdan Senario meninggal dunia
Dalam aplikasi nampak cantik, lelaki batal niat lepas lihat sekeliling hotel yang tampak seram dan suram